Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känns som musik då hästen travar bra"

Orsatravarna arrangerade hästens dag vid ridklubben i lördags. Besökarna fick se några riktigt intressanta travhästar och så var Rättviks travskola där och visade ponnytrav. De som ville kunde åka med på sulkyn bakom travhästarna.

Föreningen Orsatravarna som har 35 medlemmar har varit verksam sedan 1994.

– Det började med Arnessons travstall och travbanan, förklarade ordföranden Sture Björk. Han har hållit på med hästar i nästan hela sitt liv. Sture växte upp i Bäcka och de hade sex hästar hemma på gården.

– Min karriär började i skogen med nordsvenskar, säger Sture som började köra i skogen då han var 15 år gammal. Efter några år ersattes hästarna av skogsmaskiner så Sture körde sådana. Men 1995 skaffade han sig häst igen, det blev två varmblod som han tränade. För tre år sedan köpte Sture och frun Anita tioårige nordsvenske travaren Jerkefaks, en son till den välkände Järvsöfaks.

Jerkefaks har sprungit in över 300 000 kronor på de senaste tre åren.

– De blir nästan bäst då de passerat tio år.

Sture Björk som tränar Jerkefaks säger att det är som musik att sitta bakom hästen då den är fräsch och det går bra.

– Man hör takten.

Det finns också ett duktigt barnbarn till Järvsöfaks i Orsa, Lissby Donna som Carina Myrlund fött upp. Femåriga Lissby Donna vann två tävlingar förra året och nu i höst har hon tagit tre segrar. Carina tränar henne men det är oftast Åke Sundberg i Rättvik som kör henne på tävlingar.

– Jag har alltid hållit på med hästar, säger Carina som skaffade sig de första kallblodstravarna 1995-96.

Det finns också några duktiga varmblod i Orsa, bland andra Dan Gustafssons Magga D som han visade upp i lördags.