Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Känner mig oskyldigt utpekad"

Annons

Fråga: Jag blev i februari oskyldigt utpekad för källarinbrott. Det hela inleddes med att två poliser kom fram till mig på ett kafé i stan, och började förhöra mig om personuppgifter.
Jag fattade inget, men många runt om ansåg säkert att ”ingen rök utan eld”.

Det var en fruktansvärd kränkning. Poliserna var dock väldigt korrekta mot mig, vill jag tillägga.

Jag hamnade i förhör på polisstationen, där det lades till narkotikabrott i anklagelserna.

Jag höll på att bryta samman. Det enda jag kunde göra var att bedyra min oskuld.
Detta brott hade (givetvis) begåtts på natten då jag självklart inte kunde bevisa ett alibi.
Jag friades dock så småningom, och från polisens håll bekräftades att dessa ”vittnen” tagit fel på person.

Jag tog så illa vid mig att jag var sjukskriven i två veckor, och jag lider fortfarande av detta övergrepp. Känner mig utpekad för ingenting så fort det är en väktare eller polis i närheten.

Min fråga är enkel.  Kan jag göra en motanmälan om ärekränkning, förtal, samt psykisk misshandel, eller är det ord mot ord trots att det bekräftats att jag är oskyldig, och kan jag i så fall göra det så här långt efteråt?

Vill tro på rättssäkerhet

Svar: Jag tror kanske inte att de brott du räknar upp blir tillämpliga då det gäller poliser i tjänst, då ligger det nog närmare till hands med att ifrågasätta tjänstefel.

Känner man sig felaktigt behandlad av någon myndighet kan man anmäla detta till Justitieombudsmannen, JO. Hur det går till framgår på

Riksdagens ombudsmän, varav JO är en, ska kontrollera att myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet.

Så länge inte brottet är preskriberat går det bra att göra en polisanmälan. Den kortaste preskriptionstiden är två år.

Stefan Dangardt