Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KANELBULLENS DAG: Därför borde du strunta i bullkalaset

Idag äter svenskarna 7 miljoner bullar. 57 procent av svenskarna äter en eller flera bullar dagen till ära. Många arbetsgivare bjuder på bullar på jobbet. Vi borde veta bättre, menar André Persson.

Idag är det Kanelbullen dag. Förra veckan firades Lösgodisets dag. Dessa dagar är exempel på så kallade bemärkelsedagar, som egentligen bara har skapats av ett branschförbund i syfte att stötta försäljningen av sina produkter.

Många av dessa högtidsdagar har även en koppling till just den sockerstinna delen av livsmedelsindustrin. Därför är det inte bara kanelbullen och lösgodiset som förärats med en egen dag. Här hittar vi också populära och sockrade produkter som kladdkakan och wienerbrödet.

Lösgodisets dag är instiftat av ett företag som säljer godis för en halv miljard kronor om året här i Sverige som år efter år toppar ligan över de som äter mest godis i världen.

Är det något problem med det? Ja, kanske om man betänker att det är just det extremt sockrade lösgodiset som får oss svenskar att äta ännu mer av andra produkter som består av socker och snabba kalorier. Socker har ju som bekant just den effekten, att vi vill äta mer av sådant som gör oss fetare, och ger oss följdsjukdomar som cancer, diabetes 2 och hjärtinfarkt.

LÄS MER:

Andelen feta ökar oroväckande snabbt - men operationer är inte lösningen

FETMA: Sluta göm dig, skämmas och ljuga. Men ta bort sockret!

FETA DALARNA: Äntligen tar vi itu med fetman i Dalarna

För lite mer än 30 år sedan, innan det självplockande lösgodiset introducerades åt vi ungefär lika mycket godis som den genomsnittlige EU-medborgaren äter idag, 8-10 kg/person/år. Men när självplocket infördes så steg konsumtionskurvan brant. Idag är självplocket nästan att betrakta som en nationalsport, med en konsumtion på drygt 17 kilo godis per person och år.

Många med mig menar att den höga godiskonsumtionen starkt har bidragit till att andelen feta och överviktiga barn i Sverige har fördubblats på bara 25 år. I dag är uppskattningsvis 30 000-50 000 barn i Sverige så feta att de riskerar att dö i förtid på grund av följdsjukdomar som diabetes 2, cancer och hjärtinfarkt.

LÄS MER:

Ohygieniskt med plockgodis

Forskare varnar för fetmakris

Kullorna är bland de fetaste i landet och undergår flest magsäcksoperationer

Men det är inte bara barn och ungdomar som äter godis. I världens barnsligaste land bidrar även vuxna människor till den häpnadsväckande statistiken. Att vara vuxen och trycka i sig stora mängder godis är knappast något som bidrar till socialt stigmatiserande. Tvärtom. I Sverige är det oförblommerade godisätandet närmast att betrakta som en social framgångsfaktor, eftersom det visar att man har barnasinnet kvar. Här är det ”Lördag hela veckan!”, som en av godisjättarna så träffsäkert uttrycker det i en stående kampanj.

Vore det inte bättre om vuxna växte upp? Blev en förebild och slutade delta i frosseriet. Ät nyttigt istället, och visa det. Det finns alternativ till socker, cancerogena ämnen, artificiella färger, smaker och dofter. Protestera mot eventuell godis- och läskförsäljning i skolan. Säg nej till trams som Kanelbullens och Lösgodisets dag.

An dré Persson, debattör och författare till bland annat Godis åt folket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel