Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanelbullefest på kondis

Vansbro konditori och bageri firade kanelbullens dag med att ladda upp rejält med kanelbullar. Vilket skulle visa sig behövas.
– Jag ska ner och baka en till laddning nu, sa bagaren Patrik Liljeqvist.

Annons

Kan det ha varit på grund skyltarna? Kan det ha varit på grund av den starka doften av kanel från bageriet? Eller så var det helt enkelt på grund av att det är kanelbullens dag som gör att konditoriet säljer nästa tjugo gånger fler kanelbullar än vanligt.

Hembakningsrådet instiftade dagen 1999 och sedan dess har den växt.

– Det blir större och större. Vi sålde 6-700 stycken i fjol och vi har snart sålt så många nu. Det hänger på uppmärksamhet i medierna, att det nämns i radio och syns i tidningar så märks det direkt.

– Ta hjärtebarnsbakelsen till exempel. Den sålde som vanligt ända tills det nämndes i TV4 och plötsligt gick det åt 1000 stycken dagen efter, säger Patrik Liljeqvist.

Efter lunch hade konditoriet sålt 6-700 och laddade upp med ett par hundra till. Patrik Liljeqvists prognos var att det skulle gå åt 1000 kanelbullar. En normal dag brukar det bli runt 50 stycken.

Tröttnar du inte på att rulla en massa bullar?

– Nej det här är bara en dag. Det är värre med semlor för då kan det vara några hundra om dagen över en längre period, säger Patrik Liljeqvist.

Inne i konditoriet satt Owe Karlsson och Christer Johansson från Norrköping och tog en paus i sin resa till Sälen. De två tyckte att bullarna var goda men lite för mycket socker.

– När det kommer till kritan så är kanelen en bark. Jag har varit på ön Flores i Indonesien och fick se kanelträden. Det är från små och smala kvistar man tar kanelen. För det är intressant det där med kryddor, säger Owe Karlsson och fortsätter:

– Vi är beroende av import av kanel från tropikerna och producerande länder för att klara försörjningen av kanel.

Christer Johansson, vad tänker du på när du äter kanelbullar?

– Ja att det är gott med kanelbullar, säger Christer Johansson.

– På tal om kanel är det också en krydda som har introducerats till julen och blivit en del av det. Man kan tänka sig att genom att äta kanelbullar vet man att det är höst och att julen närmar sig, flikar Owe Karlsson in.