Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanadensiskt företag tar upp volframjakten i Yxsjöberg

Det kanadensiska företaget Tumi Resources skriver i ett pressmeddelande att de nu beviljats undersökningstillstånd av den kända volframförekomsten i Yxsjöberg, nära Grängesberg.

David Henstridge, från Tumi Resources, säger att Yxsjöbergstillståndet tillsammans med de fem andra volframtillstånden Tumi har i Dalarna – Wigstromsgruvan, Sandudden, Gustavsberg, Gussarvet och Gensgruvan – nu ska undersökas, trots att volframpriset har sjunkit något sedan början av 2012.

– Marknadsfundamenten är fortfarande starka, och priserna bör återhämta sig när efterfrågan ökar igen. Eftersom den inhemska konsumtionen i Kina fortsätter att öka snabbt kommer Kina, som redan är den största producenten och konsumenten av volfram, snart att bli nettoimportör av volfram.

– Genom Yxsjöberg är vi väl positionerade för volframprospektering i Sverige under de närmaste åren.

Tumi skriver att den kända mineraliseringen i Yxsjöberg når ett djup av 750 meter, men geofysiska mätningar indikerar att det är troligt att mineraliseringen fortsätter ned till minst 900 meter. Tumi bedömer att det också kan finnas betydande värden av beryllium, koppar och fluorit i Yxsjöberg.

Företaget förbereder provtagning för att kontrollera historiskt redovisade kvantiterer och man hoppas att kunna sammanställa en rapport som uppfyller det internationella regelverket NI 43-101s krav.