Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vindkraftsparker bli ett konstnärligt inslag i Siljansnaturen?

Länsstyrelsen och Dalavind vill ha stöd av statens konstråd för ett pilotprojekt med bättre konstnärligt utsmyckade vindkraftsparker runt Siljan.

Annons

Länsstyrelsen Dalarna vill genomföra en förstudie och fördjupad analys för att belysa förutsättningarna för hur nya perspektiv med konstnärlig och arkitektonisk kompetens kan medverka till gestaltning och utformning av vindkraftsparker i framtiden.

– Det handlar om intresseanmälan till Statens Konstråd om pilotprojekt som vi tror kan bidra till att ytterligare bredda kunskapen om ny vindkraft i Siljansområdet. Vi får se om Konstrådet är intresserad av att stödja idén, säger Lars Ingelström, länsarkitekt på länsstyrelsen i Dalarna.

Syftet är att förstudien och pilotprojektet i Siljansområdet leder fram till hur man i vindkraftsprojekt kan bygga med kreativa och innovativa perspektiv på gestaltning som bidrar till hållbar utveckling och så att vindkraftsparkernas påverkan på det offentliga landskapet berikas.

– Pilotprojektet ska ge underlag till vilka parametrar som är karaktäristiska och särskilt påverkar landskapets karaktärer, förklarar Lars Ingelström som vill skaffa fram ett underlag för att på sikt bedöma relationen mellan landskapsförändringar och vindkraftens påverkan på turism, friluftsliv och andra allmänna intressen.

Karin Hammarlund, doktorand i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet har tillfrågats att vara projektledare och är positiv till detta. Dala Vind AB är positiv till att medverka liksom länsstyrelsen och så hoppas länsarkitekten på Statens Konstråds medverkan.

Det första vindkraftverket i Dalarna byggdes i Äppelbo, i Vansbro kommun 2001. Kraftverken ser nu tio år senare ut på nästan samma sätt med skillnaden att de bara blir större och högre.

I maj 2011 fanns det 87 byggda vindkraftverk i länet och ytterligare 185 verk har fått tillstånd enligt miljöbalken hos länsstyrelsen där det stora Svartnäsprojektet i Falu kommun med 83 kraftverk är överklagat.

Ytterligare 183 vindkraftsverk är under prövning i länet.

Annons