Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Sverige åter bli en fredskraft?

Läget i världen - finns det någon ljusglimt? På måndag inleder fredsforskaren Peter Wallensteen föreläsningsserien Freden i vår tid, som kommer att anordnas i Falun-Borlänge under våren.

Den här artikeln hade du kunnat få som en pushnotis direkt i din telefon!

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Mötesserien anordnas av Falu FN-förening och kommer att bestå av föredrag och samtal med några av Sveriges främsta experter på området. Utöver Peter Wallensteen kommer Dalarna att få besök av mångårige rysslandsambassadören Sven Hirdman, före detta teaterchefen Stina Oscarsson, författaren Anders Björnsson samt biskop emeritus Tomas Söderberg.

– Idén till mötesserien började i en studiecirkel där vi studerade FN-stadgan från 1945. Förbudet mot angreppskrig är något av det viktigaste som finns, och det har ju varit ett antal sådana sedan dess, säger Helge Sonntag, ordförande i FN-föreningen.

LÄS MER: Oroligt i Burundi inför FN-besök

Falu FN-förening är en stödorganisation till FN som är knuten till det svenska FN-förbundet, men som formellt är fristående. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och bygger på lokala krafter och ambassadörer. Helge Sonntag hoppas att samtalen, där utgångspunkterna är FN-stadgan samt strategier för en fredlig utveckling, kan leda till handling och att Sverige åter kan bli en fredskraft.

– Vi vill få till en mer engagerad opinion och få folk att förstå att situationen är allvarlig. Det har blivit så mycket stormaktsspel och vi tycker att FN-stadgarna borde respekteras mycket mer än i dag, säger Helge Sonntag.

Den första föreläsningen – "Läget i världen - finns det någon ljuspunkt" – kommer att gå av stapeln i Gamla Elverket i Falun klockan 19:00 måndag den 25 januari. Fritt inträde.