Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan staten mildra kriser?

Annons

Även om beskedet att 200 personer får gå från SSAB i Borlänge knappast kommer som en överraskning är det ett hårt slag för såväl kommunen som näringslivet i Dalarna. Fortfarande vet vi inte om det handlar om en tillfällig tillbakagång, eller om ett mer djupgående krisläge. Mycket tyder dock på att den pågående bantningen av kostymen inte kommer att stanna vid nuvarande siffra.


Den globala krisen i allmänhet och det sydeuropeiska traumat i synnerhet tycks nu på allvar ha fått fotfäste även i Sverige. Under de senaste veckorna har varslen duggat tätt runt om i landet. Speciellt utsatt är verkstadsindustrin, som står för nära hälften av vår export. Under andra kvartalet i år minskade exportvolymerna med sju procent. Enligt Exportrådet kommer tredje och fjärde kvartalen inte att gestalta sig annorlunda. Och ännu värre kan det bli för Sverige om omvärlden i desperation hemfaller åt protektionistiska åtgärder, tror näringslivsforskaren Lars Persson i Svenska Dagbladet.
Vi påminns om hur sammanflätad den globala ekonomin är. Inget land kan gå skadelöst ut en internationell recession eller depression. Sålunda har den ekonomiska klokskap som vi berömt oss av i Sverige lett till att kronan har stärkts på ett för exportindustrin negativt sätt.


Vad kan gå statsmakten göra för att mildra följderna av en lågkonjunktur? Kan den göra något alls? Svaret är både ja och nej. I ett pressmeddelande kräver IF Metalls ordförande Anders Ferbe att regeringen måste agera på flera fronter. Enligt honom hade 40 000 industrijobb kunnat räddas om så skett vid förra krisen 2008-2009. Siffran ska tas med en nypa salt, men historien saknar inte exempel på framgångsrika statliga ingripanden.


Det mest näraliggande är naturligtvis 70-talets gruv- och stålkris. När denna slog till var Domnarvet med sina över 6 000 anställda ett av landets största järnverk. Plötsligt var allt nattsvart. Tack vare statliga pengar, och den ovanligt envise centerpartistiske industriministern Nils G Åsling, bildades SSAB ur spillrorna av en utslagen och föråldrad stålindustri. Resten är historia. Tunnplåten förde Borlänge mot en ny industriell storhetstid.


Troligen finns ännu fler exempel på allt för senkomna och totalt verkningslösa statliga stödåtgärder. Ofta handlar det om att inte vara så fokuserad på den långsiktigt utvecklingen att nuet hamnar i skymundan. Här tar vi oss friheten att citera socialdemokraternas favoritekonom John Maynard Keynes svidande dom över ekonomskrået som "i oväderstider bara kan tala om för oss att vattnet blir lugnt igen när stormen för länge sedan bedarrat".