Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan slippa straff för vanvård

Annons

- Vanvården av det 100-tal djur som då fanns hos paret är det värsta djurskyddsfallet i länet på 2000-talet, säger distriktsveterinär Jesper Ordell.

Han är stationschef i Hedemora, och upprörs över att tingsrätten inte lyckats hitta mannen och kalla honom till tinget. Han är också upprörd över att det tagit fem år innan ärendet kommit upp och nu alltså riskerar att preskriberas.

- Dessutom har åklagaren begått ett stort misstag som i efterhand friat kvinnan från djurplågeriåtalet för att hon gått med brutet revben när djuren led som mest, fortsätter Jesper Ordell.

Av stämningsansökan framgår att nästan hälften av mjölkkorna stått i upp till halvmeterhögt gödsel och helt utan strö. Ett 10-tal andra var kraftigt nedsmutsade med gödselpansar på baklår och buk.

Flera hade allvarliga frätskador med håravlossning och synliga hårskador. De var alla mer eller mindre undernärda och kvigorna så magra att de slutat växa och aldrig skulle kunna bli mammor.

- Det finns inget försvar för att ärendet dragit ut så på tiden att det preskriberas i början av nästa vecka, säger miljöinspektör Sara Skur på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.

Hon var djurskyddsinspektör när fallet uppdagades och minns med fasa djurens lidande, och misären på gården, som det värsta hon upplevt å yrkets vägnar.

Sara Skur är också skarpt kritisk mot att polisens förundersökning tagit fyra år och att ärendet därefter bollats mellan tre åklagare. Hon upprörs också hon av att kvinnan friats från djurplågeriåtalet

- Jag har fått ärva den här surdegen i tredje hand och har gjort den bedömningen, säger extra åklagare Åke Hagman om friandet av kvinnan från djurplågerianklagelsen.

På frågan om han ångrar sig efter kritiken vill han inte svara. Däremot har han inte gett upp hoppet att hitta mannen och ställa honom inför rätta för djurplågeri nu på fredag.

- Hanteringen av det här ärendet upprör inte bara mig utan alla seriösa lantbrukare är i länet. Hinner ärendet att preskriberas och mannen gå fri jag är orolig för deras skull, säger Jesper Ordell.

- Och med åklagarens frikännande av kvinnan för revbensbrott kan vi lika gärna strunta i djurskyddet för då faller hela djurskyddslagen, slutar han.