Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan kastrering stoppa skällande?

Fråga: Vi har en 4-årig pudelhane som skäller så fort han hör att någon kommer eller att barnen leker på gården. Vet inte hur jag ska träna bort det.

Vi har gått olika lydnadskurser, och där går det jättebra.Han är också ganska pipig.Funderar om en kastrering kan rätta till problemen eller om det är för sent.
Vad tycker du jag ska göra?

Mvh
Linda

Svar:  Jag tror inte att en kastrering kommer att ta bort det problemet. Det är ett beteende som han lärt sig och det kastrerar man inte bort så där bara.

Har han jätteproblem med att tikar löper, och måste dumma sig med andra hanar, så skulle jag fundera på det. Ett annat sätt att se om det fungerar kan ju vara att göra en chipkastrering. Prata med veterinär så får du reda på mera.

Jag tycker att du ska försöka att avleda honom så mycket det går, om du har möjlighet att se när det kommer någon. Hitta på något som han tycker är roligt.

Hinner du inte innan, så uppmärksamma inte skällandet och pipandet, utan när han precis slutar för att hämta andan så passar du på att berömma tystheten. Ju mera du bråkar på/med honom så kommer ni i en ond cirkel som är svårare att bryta.

//Inger