Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan ge moraliskt stöd

I debatten efter skid-VM lyfter flera debattörer att andra kommuner inte ska göra samma misstag som Falun och låta kommunala skattebetalare bära stora investeringskostnader för anläggningar med mycket liten nytta för dem själva.

Hur idrottsminister Gabriel Wikström (S) ser på det inträffade har varit mycket svårt att reda ut.

På besök i Falun hejade den glade ministern på de svenska åkarna och deklarerade att "Sverige ska jobba hårdare för att få stora idrottsarrangemang".

Hur det ska gå till bad dalariksdagsmannen Anders Ahlgren (C) statsrådet utveckla i en frågestund i riksdagen förra veckan.

Wikström hänvisade i sitt svar till "det möte som jag hade tillsammans med näringsminister Mikael Damberg och representanter för idrottsrörelsen och inte minst besöksnäringen just under VM i Falun."

Ahlgren nöjde sig inte med ett allmänt svar utan ville veta om ministern tycker "det är rimligt att enskilda föreningar och kommuner tar ett så stort ansvar för ett internationellt arrangemang som ska förläggas till vårt land"?

Då berättade Wikström att han vill se en modell där det utvärderas hur evenemangen "kan generera intäkter och vilka aktörer som i så fall får dessa intäkter och eventuellt ska vara med och dela en risk."

Det hade ju varit finfint om en sådan modell funnits på plats innan Falun sökte VM 2010. Nu är nämligen hoppbackar för 180 miljoner kronor med mycket tveksam näringslivspolitisk nytta helägda av Faluns skattebetalare.

Den 5 mars uttryckte Wikström i P1 Morgon sin glädje över att kommuner inte ville ha något statligt stöd till infrastrukturinvesteringar i sportanläggningar inför stora arrangemang.

Han deklarerade där att kommunerna sedan tio år tillbaka efterfrågar andra saker i stället. På fråga om vad det kunde vara nämnde statsrådet "moraliskt stöd".