Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan försvarslöfte infrias?

"Hela Sverige ska försvaras!"

Det korta och kärnfulla citatet ser jag som ett löfte till landets medborgare är taget ur 2009 års försvarsproposition och motsvarande försvarsbeslut. Enligt dokumenten ska hela landet försvaras mot väpnade militära angrepp från annan stat. Varken i dokumenten eller i andra för alla tillgängliga dokument har jag funnit något skrivet om vårt nya försvars, insatsförsvarets, förmåga att möta militära angrepp. Därmed heller inget om förmågan att försvara hela landet. Det är något som vi tydligen inte tillåts få veta i dag.

För att få en grov uppfattning om insatsförsvarets förmåga att möta nu aktuella militära angrepp har jag sedan 2009 upprepat i insändare ställt följande frågor till tidigare försvarsministern Sten Tolgfors och hans efterträdare Karin Enström: Mot vad, när, principiellt hur och med vilka övergripande målsättningar kan hela landet försvaras?

Svar har erhållits men inga konkreta svar på frågorna. Att insatsförsvaret saknar förmåga att försvara hela landet mot ett storskaligt sammanhållet militärt angrepp inses lätt, även utan svar. Antalet stridande enheter som enligt försvarsbeslutet blir insatsberedda 2014 är alldeles för få för den uppgiften. Ett i dag vanligt och framöver allt vanligare slag av militärt angrepp är ett överraskande sådant uppdelat på flera småskaliga angrepp fördelade över mycket stor yta. Endast de som har svaren till ovanstående frågor kan bedöma insatsförsvarets förmåga att försvara hela landet mot sådant militärt angrepp.

Förhoppningsvis vet försvarspolitiker och försvarsledning om planerat antal stridande får förmåga att försvara hela landet mot denna form av militära angrepp. Misstänker att Tolgfors och Enström håller inne på svaren då de inser att insatsförsvaret saknar sådan förmåga och söker dölja det.

Det är dags att vi medborgare, av politiker och försvarsledning, kräver översiktliga beskrivningar av de militära angrepp som insatsförsvaret dimensionerats för att kunna möta, och hur, för att vi själva ska kunna bedöma försvarsförmågan inte bara i dag utan under de närmaste 10–20 åren.

Raimo Jakola

har 20-årig erfarenhet av hotprognoser och framtidsinriktade försvarsstudier.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel