Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Depeche Mode rädda Peace & Love?

Efter en turbulent period då framtiden såg mörk ut hämtar Peace & Love nya krafter.
Men kan Depeche Mode bli räddningen?

Annons

Så sent som i förra veckan löstes festivalens ekonomiska svårigheter genom avskrivna skulder och nedskärningar i organisationen och man gick ut med att en festival blir av 2013.

I går presenterades första bokningen som är inga mindre än kultstämplade syntarna Depeche Mode.

I egenskap av nöjesjournalist och gammal Borlängebo anser Per Bjurman att en sådan bokning är vad festivalen behöver.

– Det är väl en alldeles utmärkt bokning. Depeche Mode är ett klassiskt festivalband som är ikoner för gamla syntare och de kommer nog att dra mycket folk. Själv har jag aldrig fallit totalt för dem. Men de har varit nyskapande och jag inser deras betydelse och påverkan på musiken, säger han.

Per Bjurman vill inte spekulera kring festivalens framtid, men har sina förhoppningar.

– Jag hoppas verkligen att det går bra i fortsättningen. Peace & Love betyder mycket för Borlänge och för stadens självkänsla.

DT:s nöjesredaktör Anders K. Gustafsson är även han positiv till första artistsläppet.

– Jag tycker att det är en klockren bokning. Depeche Mode är ett legendariskt och stort band som samtidigt är breda för en större allmänhet. Det är en bra första bokning, säger han.

Enligt Sveriges Televisions Kulturnyheterna kostar det mellan 5 och 15 miljoner kronor att få syntikonerna att ställa sig på scenen.

Depeche Mode spelade på Arvikafestivalen 2010. Året efter ansökte man om konkurs och 2011 års festival ställdes in.

De största orsakerna till konkursen ansågs vara skulder på grund av för dyra bokningar.

– Arvikafestivalen var en så pass liten festival. Jag tror inte att det är tal om sådana svårigheter för Peace & Love. Depeche Mode är nog betydligt billigare än Rihanna, säger Anders K. Gustafsson.

Men att Depeche Mode är allt som krävs för att festivalen ska komma på fötter igen ser han inte som troligt.

– Det är en bra start. Men jag tror inte att det är räddningen. För det krävs fingertoppsbokningar. Det går inte att boka band bara för att de finns. Ett exempel på en fingertoppsbokning är Skrillex som spelade förra året. När man bokade honom var det nog precis innan han slog igenom stort och var därför inte alltför dyr men drog en stor publik.

Däremot kan det värsta blåsvädret vara över.

– Nu när de har ridit ut de här tror jag att de har lärt sig mycket av det och att det kommer att gå bra, avslutar Anders K. Gustafsson.