Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj för vårdcentralen

I nya situationen med konkurrens om patienternas gunst bjöd landstinget på tisdagskvällen in allmänheten till "information och frågestund" om Smedjebackens vårdcentral.

Drygt 50 personer hade bänkat sig i stora salen längst upp i kommunhuset. Det blev ett lyckat kampanjmöte där de flesta verkade nöjda med den information som gavs.

– Det lär komma en del tillbaka till vårdcentralen när det blir vinter. Min känsla är att många tog ett överilat beslut, sade en man i publiken, ett uttalande som väl illustrerade stämningen bland de församlade.

Landstinget hade laddat upp med både chefer och politiker och dessutom medverkade flera sjuksköterskor. Det uppenbara syftet var att demonstrera att ortens vårdcentral lever i högsta välmåga och på intet sätt är nära nedläggning.

– Vårdcentralen fungerar precis som förut förutom att det kommit in en del nya ansikten. Det var jättebra medarbetare som lämnade oss, men ingen är oersättlig, framhöll Ulrika Vieweg, tillförordnad chef för Smedjebackens vårdcentral.

Anette Gerlström, högsta chef för vårdcentralerna i Västerbergslagen, fick en hel del frågor. Finns det läkare över huvud taget på vårdcentralen? undrade en dam. Ja, en fast anställd och fyra hyrläkare, blev svaret.

Är det svenska läkare?

– Det är nog blandat, både svenska och utländska. De flesta är svenska medborgare och de är kompetenta och förstår vad vi säger och vi förstår vad de säger. Det är viktigt.

Barnmorskan Britt-Mari Hane belönades med en spontan applåd när hon beskrev stämningen på den bantade vårdcentralen.

– Vi har ett otroligt bra samarbete med de nya hyrläkarna. Jag är otroligt imponerad.

Ulrika Vieweg ville ha sagt att man redan från början fått till en någorlunda god kontinuitet bland stafettläkarna.

– Två läkare har nu varit här och jobbat i nio, tio veckor. På måndag kommer en läkare som stannar till vecka 5 nästa år och två kommer att vara här fram till jul.

Anette Gerlström hoppades att man på sikt får fler fasta läkare i regionen.

– Några ABB-ingenjörer som kommit hit har med sig medflyttande som är i början av sin utbildning till läkare. Vi har stora förhoppningar på att de ska bli kvar i Västerbergslagen.

Gerlström berättade att vårdcentralen tidigare hade 10 373 listade patienter och att antalet till dags dato sjunkit till 8 025, en minskning med 2 348.

– Då är det ju ingen ko på isen, med så många listade i Smedjebacken, utbrast en synbart både glad och lättad Sune Larsson.

Innan sammankomsten var över efter drygt en timme hann panelen utlova bättre service gentemot patienterna. Det var Jan Granbom som inte bara efterlyste utan snarare krävde att sjukvården måste ha som rutin att alltid skicka ut provsvar per brev till patienterna.

Jo, det ska införas, lovade man, och stafettläkarna ska informeras om denna rutin.