Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj för att informera om dyslexi

Dyslexiförbundet FMLS Ludvika/Smedjebacken kommer denna vecka att ha ett informationsbord på biblioteket i Ludvika.
– Och på onsdag kommer vi att vara på plats, säger ordförande Christina Johansson Linder.

Annons

Varje år vecka 40 genomför Dyslexiförbundet en informationskampanj och det sker även runt om i Europa. Förra året arrangerades ett öppet hus i lokalerna vid Storgatan för att informera och öka förståelsen för dyslexi, nedsättning av läs- och skrivförmågan.

Christina Johansson Linder, ordförande i Dyslexiförbundet FMLS Ludvika/Smedjebacken, berättar att man i år av olika anledningar inte hade möjlighet att få till ett liknande arrangemang.

Så denna vecka kommer ett informationsbord med broschyrer och annat att finnas på biblioteket i Ludvika. Och på onsdag mellan klockan 10.00–18.00 kommer bland andra Johansson Linder att finnas på plats för att informera och svara på frågor.

För de som inte har möjlighet att ta del av informationen nästa vecka så går det bra att besöka Dyslexiförbundet FMLS Ludvika/Smedjebacken i HSO-lokalerna vid Storgatan 15.

– Tre dagar i veckan har vi folk där och det går ju även bra att kontakta oss via telefon eller mejl, påpekar Johansson Linder.

Dyslexi är en funktionsnedsättning som innebär att man har problem med att läsa och/eller att skriva. En logoped eller speciallärare kan göra en dyslexiutredning. Själva dyslexin kan inte botas, men hjälpmedel kan underlätta tillvaron.

Dyslexi betyder att man har svårt att känna igen och tyda ordbilder vid läsning. En uppskattning är att fyra till åtta procent av befolkningen har dyslexi och den är vanligare bland män än bland kvinnor. Dyslexi har inget med intelligens att göra.