Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp för busslinje fortsätter

Upprördheten är fortfarande stor över nedläggningen av busslinje 39.
– Nu har vi fått en kompletteringstrafik som inte fungerar istället, säger Marga Boustedt från Svabensverk.

Annons

Sedan busslinje 39 mellan Edsbyn och Falun drogs in har bybor från Övertänger till Edsbyn mobiliserat sitt motstånd.

Sträckan har ersatts av flextrafik, eller kompletteringstrafik, men denna fungerar dåligt.

– Resan som innan tog en timme tar nu minst tre timmar. Vi behöver ha en reguljär trafik mellan Edsbyn och Falun, kanske inte varje dag, men så att man kan resa hela sträckan, säger Marga Boustedt.

Nu är kompletteringstrafiken uppdelad i två taxibolag som kör dels mellan Alfta och Svabensverk tre gånger i veckan, dels mellan Svabensverk och Falun två gånger i veckan. För att komma ända vägen till Falun måste man byta till buss i Enviken. Turerna matchar inte varandra, vilket leder till långa väntetider.

– Det gör också att man måste köpa två årskort, ett för Hälsingland och ett för Dalarna, säger Marga Boustedt.

Nyligen var det ett 30-tal missnöjda bybor som mötte trafikplanerarna på Tängergården i Övertänger.

– Vi är besvikna över att vi inte fick träffa politikerna. Det var bara tjänstemän som rabblade siffror. De säger att vi är för dyra, att vi är för få resande och att de vill lägga krutet på tätorterna. Politikerna måste fråga sig om de vill ha en levande landsbygd, säger Marga Boustedt som var initiativtagare till mötet .

Nedläggningen av busslinjen har engagerat hela bygden och fört ortsborna samman. De har samlat in 200 namnunderskrifter som skickats till Falu kommun.

– Nu måste vi arbeta mot politikerna och prata med landstingets styrelse, säger Marga Boustedt målmedvetet.