Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror ska upp i stationshuset

Sex kameror sätts upp i stationshuset.
Länsstyrelsen godkänner kameraövervakning.
Men under dygnets fyra mest intensiva timmar ska kamerorna slås av.

Fastighetsägaren Jernhusen får tillstånd att sätta upp sex kameror i det om- och tillbyggda stationshuset i Borlänge. Syftet med övervakningen är att förebygga brott, bidra till att utreda brott och att öka trygghet och trivsel.

Bolaget vill ha övervakning dygnet runt, men länsstyrelsen beslutar att kamerorna ska slås av under dygnets fyra mest intensiva timmar, detta under den tid då flest resenärer vistas i och passerar genom byggnaden.

I sin ansökan om tillstånd har Jernhusen pekat på de brott som förekommit i stationsområdet. Det finns ett flertal polisanmälningar de senaste två åren. Det handlar om flertalet egendomsbrott och elva tillfällen med våldsbrott, av vilka fem inträffat under dagtid. Fem fickstölder har anmälts, varav tre under dagtid.

Länsstyrelsen beslutar att tillåta kameraövervakningen med undantag av tiden mellan klockan 07 och 09 samt mellan kl 16 och 18. Under dessa fyra timmar måste kamerorna vara avstängda. Anledningen till detta är integritetsskäl. Allmänhetens intresse av att inte övervakas väger tungt.

Bilderna som spelas in genom de sex kamerorna får lagras upp till 30 dagar, sedan måste de raderas. Inget ljud får inte spelas in. Rent praktiskt sker övervakningen från en kameracentral, som Jernhusen anlitar. Företagets säkerhetschef Leif Svensson har tidigare berättat:

– På kameracentralen gör man en rond var trettionde minut. Händer det saker så går man in och tittar och kan ringa till polis, vaktbolag, ambulans, räddningstjänst eller vad som behövs.

Väktare öppnar och stänger stationen i Borlänge. Men att ständigt ha väktare på plats skulle enligt Jernhusen kosta för mycket pengar. Varken kommunen eller representanter för personer som jobbar i stationshuset har haft några invändningar mot övervakningen. Länsstyrelsen menar också att kameror är enda sättet att tillgodose de behov som finns.

I sin bedömning har länsstyrelsen granskat olika rättsfall rörande övervakning av resecentrum. Integritetsintresset betonas i domarna, och därför godkänn inte övervakning dygnet runt.