Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror ska stoppa hot och trakasserier i Maserhallen

Upprepade fall av hot, trakasserier och skadegörelse.
Nu vill Maserhallen i Borlänge kameraövervaka anläggningen för att öka tryggheten.
Länsstyrelsen säger nej till kameror dagtid.
De får användas enbart när anläggningen håller stängt och när inbrotts- eller brandlarm aktiveras.

Maserhallen har i flera år haft problem med hot, trakasserier och skadegörelse. Bolaget har därför ansökt om tillstånd för kameraövervakning.

Syftet är att öka tryggheten, förhindra och klara upp brott.

Maserhallen vill övervaka entréhallen, reception, restaurang med kassa och foajé. Idrottshallar och korridor vill bolaget övervaka när verksamheten är stängd för allmänheten och vid larm.

Länsstyrelsen säger nej till kameraövervakning när anläggningen har öppet för allmänheten. Länsstyrelsen anser att integritetsintresset väger tungt och att det kan finnas andra möjligheter att förbättra situationen.

– Allmänhetens intresse av att inte övervakas väger tyngre än sökandens intresse att få övervaka platsen under de tider hallen är öppen för allmänheten med undantag för när inbrotts- eller brandlarm aktiveras, heter det i beslutet.

Ulla-Karin Solum, Maserhallens vd, säger att bolagets styrelse vid nästa möte ska ta beslut om länsstyrelsens beslut ska överklagas eller inte.

Hon välkomnar att det i alla fall ges ett tillstånd, och menar att kamerorna kan aktiveras när det behövs:

– Vi kan aktivera kamerorna när vi känner oss hotade eller när något är på gång. Det är det viktigaste.

Maserhallen har i tillståndsansökan pekat på att syftet med kameraövervakningen är att motverka en eskalerande hotfull miljö, nästan dagligen förekommande, för personal och gäster. Detta leder till att man ofta måste använda överfallslarmet.

– Det är en tuffare miljö i dag än vad det varit tidigare. Det är tacksamt om vi kan göra det tryggare för personalen och vi tror att det här ska avskräcka, säger Ulla-Karin Solum.

När det gäller sporthallarna och intilliggande korridorer förekommer det att folk gömmer sig kvar. Därför ser Maserhallen kameror som viktiga.

Länsstyrelsen håller med. När idrottshallen är stängd för allmänheten finns "ett berättigat intresse" av att få övervaka med kameror. Tillstånd till kameraövervakning ges och inspelat material får lagras i högst två månader.

– Vi ska diskutera om vi ska acceptera länsstyrelsens beslut eller om vi ska gå vidare. Vi får ta ett beslut i styrelsen, säger Ulla-Karin Solum.

Jernhusen, som ville kameraövervaka resecentrum för att öka tryggheten, fick häromåret ett liknande besked. Kameror i resecentrum skulle bara få användas vissa tider.

Då skrotade Jernhusen kameraplanerna.