Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kålroten nästa stora trendingrediens - eller?

– Jag vägrar att ge upp kålroten!
Kulturväxträddaren Agneta Magnusson är mycket bestämd.
Hon vill ge kålroten en chans till.
– Den är så trendig så vi är före trenden! slår hon fast.

Annons

Kålroten - en basvara i "gammelsveriges" skafferi som kommit lite i skymundan. Men inte länge till.

I alla fall inte om Agneta Magnusson och de andra medlemmarna i nätverket och studiecirkeln Leksands Kulturväxter får sin vilja igenom.

– Vi har försökt få i gång ett intresse kring kålroten ett bra tag nu, men det vill inte lossna riktigt. Men vi är övertygade om att det både finns gamla sorter, recept och historier kring kålroten i Leksand med omnejd - berätta för oss! uppmanar Magnusson.

Själv har hon nyligen fått ta del av Alvi Knuts odlingsdagböcker från Styrsjöbo på 1960-talet.

– Otroligt intressant läsning! Hon skriver om både vit och gul kålrot och jag tror säkert att det funnits fler sorter - både fasta och mjöliga, som potatis, fortsätter hon.

I somras blev kålroten Bjursås godkänd som bevarandesort i Sverige.

– Den är fantastiskt god! Smakar som en mild blomkål. Jag hoppas vi kan hitta en egen Leksandsrot också, avslutar Agneta Magnusson vars dröm är att kålroten ska få en renässans i det nya svenska köket och inte bara förknippas med rotmos.

– Kålroten är så trendig att vi är före trenden - jag bara vet det! slår hon fast.

Fotnot: Den som har kålrotsinformation kan höra av sig via 070-945 17 18 eller mejla agneta.magnusson@live.se