Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källfallet kan rivas och saneras

Kommunstyrelsen yttrade sig i tisdags för att gällande planer för Källfalletområdet upphävs.

– Konkret innebär detta att man öppnar för möjligheten att använda Källfallet för andra ändamål och att kanske sanera området, säger vice kommunalrådet Ivan Eriksson (S).

Efter att senaste ägaren Grängesbostäder gick i konkurs sommaren 2001 har området bestående av 22 hus med gamla gruvarbetarbostäder stått tomt och öde och utsatts för vandalisering.

– Det är ingen vacker syn för Grängesbergarna. Det är ett förfallet område, tycker Ivan Eriksson.

Husen med vardera fyra lägenheter byggdes 1896 och två år senare uppfördes systerområdet Stora Hagen i det som nu är centrala Grängesberg. En stor del av lägenheterna i Stora Hagen är uthyrda och området ger ett välmående intryck.

– Min åsikt är att det räcker att vi behåller Stora Hagen. Där har vi samma typ av kulturhistoriskt intressanta bebyggelse som i Källfallet.

Ivan Eriksson framhåller att Källfalletområdet, nära Spendrups stora nybyggen, är så kallat herrelöst. Det faktum att kommunen upphäver gällande planer innebär alltså inte att kommunen med automatik även kan gå in och riva husen.

Mycket talar dock ändå för att det blir ett kommunalt ansvar i slutändan, även om Eriksson hoppas på något annat alternativ.

– Man kan ju tänka sig att någon köper marken och sanerar husen.

Slutligt beslut i frågan tas av kommunfullmäktige men då kommunstyrelsen var enig i sitt yttrande lär någon ändring inte ske i fullmäktige.