Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallar till informationsmöte om vindkraft

Vansbro kommun har bjudit in till ett informationsmöte om vindkraftsatsningarna i de södra delarna av kommunen.

– Vi tycker det är viktigt med en allsidig information innan vi tar några politiska beslut, skriver kommunalrådet Per-Anders Westhed i ett pressmeddelande.

Första inriktningsbeslutet ska tas redan under onsdagen den 15 augusti, för att nästa gång komma upp i kommunstyrelsen den 28 augusti. Förslaget är att det genomförs en revidering av den översiktsplan som antogs för ett år sedan. I den framgår det att flera av de nu föreslagna områdena för byggnation av vindkraftverk, är extra skyddsvärde och ska inte bebyggas med vindkraftverk.

Vid mötet kommer förutom Bergvik Skog AB ock kommunen, även Lars Thomsson, nationell vindkraftsamordnare att medverka. Hans uppgift är att stödja de intressenter som vill göra vindkraftsetableringar runt om i landet. Även Agneta Wenell, näringslivschef i Ockelbo medverkar och berättar om den stora vindkraftspark som byggts i Jädraås.

Även arbetsgruppen "Borta med vinden" har bjudits in för att medverka, men avböjt medverkan.

– Jag är besviken på arbetsgruppen som sagt att de inte vill medverka, vår andemening var att ge olika perspektiv på vindkraftsatsningen, vilket till en del nu faller, skriver Westhed.

Hans Klingeberg, talesman i gruppen tar inte så hårt på Westheds kritik.

– Att han är besviken ser jag snarast som beröm, vi ser inga förutsättningar till en dialog om saken och vi är de enda som skulle medverka och som är kritiska till vindkraftetableringen, säger Klingenberg.

– Vi vet med all önskvärd tydlighet vad kommunalrådet vill, vad Bergvik vill och den nationella samordnarens uppgift är även den klar, de vill bygga så mycket som möjligt i de södra kommundelarna och vi vill inte ha ett enda vindkraftverk, summerar Hans Klingenberg.