Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla Storbo - inget köldhål

Idre-Storbo är inget köldhål! Ofta är det dock kallaste platsen i Sverige. - Men något köldhål är det inte, det här är ju en höjdplatå, säger Lars Ekstrand på Mon Gård i Storbo.

Strax intill Mon Gård står SMHIs väderstation. Med automatik rapporterar den om nya köldrekord, men när tidningen besöker Storbo på trettondagen så är det småvarmt.

- Minus 30 grader just nu, konstaterar Lars lugnt.

- Hans ryska traktor tycker dock att det är för kallt och vägrar starta när det blir svalare än minus 20.

- Traktorn ska jag nog få igång. Värre är det med en tysk familj som har en bil utan motorvärmare. Den gäller det att få igång på torsdagsmorgonen, säger Lars fundersamt.

Anledningen till att han är fundersam är att natten mot torsdagen så ska det bli rejält kallare, kanske ner mot minus 40 i Storbo.

För rekordjägare av kyla så finns det kallare platser än den där vädermasten är placerad. Sören Landenberg på Gränsbua hade minus 37 på onsdagsmorgonen hemma hos sig.

I Idre är det något varmare, men väl under 30 i byn. På fjället är det dock ljummet.

- Det nöp i ordentligt nere i svackorna, men här är det helt okey, summerar Anita Bertilsson från Uppsala som laddar för sitt femte Öppet Spår.

- Tyvärr får jag åka ensam, min gubbe blev tvungen att åka till Mora lasarett i går kväll, men det är inget allvarligt som tur är, säger Anita.

- Jag vill dock ge lasarettspersonalen ett enormt erkännande för ett fantastiskt bemötande och en mycket snabb och kunnig insats, berömmer Anita, och torkar undan lite rimfrost från ögonbryn och hakspets.

I skidbacken huttrar Jonas Gardesiö i knappliften i Syd. Jonas har dragit en vinstlott och får ändå stå i solsken där han kan se en rejält påpälsad gäst greppa knappen.

- En äkta rysk vargpäls, den skulle man ha haft, skrattar Jonas.

Idag, torsdag, kan den garanterat behövas för det är nu kylan ska komma på riktigt.