Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kåks blir museichef i Göteborg

Per Kåks blir ny chef för Världskulturmuseet i Göteborg. Men han tänker fortsätta att sköta sina engagemang i Dalarna.
– Det var ett villkor jag hade, säger han.

Per Kåks är ordförande i föreningen Hedemora gammelgård och hade hoppats hinna börja planeringen för sommaren innan han åker. Men redan på måndag börjar han sin tjänst i Göteborg.

Han har fått tag i en andrahandslägenhet i stadsdelen Majorna och flyttlasset går i helgen.

– Men jag kommer att vara i Hedemora och Stockholm så mycket jag kan. Vi får ta mötet med styrelsen i gammelgården lite senare, säger Per Kåks som även sitter i styrelserna för Dalarnas museum och hembygdsförbundet.

Det tänker han fortsätta med. Anställningen på Världskulturmuseet varar i ett halvår. Den tidigare chefen fick ett nytt jobb som föreståndare för Svenska institutet i Paris. Per Kåks gör ett inhopp under rekryteringsprocessen för att hitta en ersättare.

– Det blir spännande, jag har ju varit pensionär några år nu. Det är hedrande att de frågar en gammal stöt, tycker han.

Per Kåks var med och planerade det som skulle bli Statens museer för världskultur. Där ingår Etnografiska museet i Stockholm, för vilket han själv varit chef, Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet.

– Jag var också med under hela upplägget och planeringen av den nya museibyggnaden, så jag har bott i Göteborg tidigare under ett par år när vi byggde upp organisationen, berättar han.

Exakt vad som väntar nu vet inte Per Kåks. Men han räknar med att fungera som en daglig ledare, en som håller ihop organisationen. Någon som man kan ställa frågor till och skälla på.

– Jag förmodar att det också blir viss planering, kratta manegen inför framtiden så att säga.

Per Kåks har byggt upp museiverksamhet på flera platser, både i Sverige och utomlands. Numera är han mest engagerad i gammelgården, kultur som finns ett stenkast ifrån hans hus i Hedemora.

Världskulturmuseet har en del samematerial, annars är där nästan ingenting svenskt.

– Men det som är intressant är att leta efter likheter snarare än olikheter. Vi är ju alla människor med samma behov av social struktur som vi skapar på olika sätt, säger Per Kåks.