Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kais Moras målvakt kritisk till förbundets serieindelning

Den norra allsvenskan består av ett riktigt getingbo den här säsongen.
Hela fem lag har de senaste åren rutin från Superligan, vilket kapacitetsmässigt gör att den norra serien är betydligt bättre än den södra.
Det hävdar i alla fall Jimmy Heimer.

Den rutinerade Moramålvakten skräder inte orden när det gäller standarden i de två allsvenska serierna.

– Det är patetiskt att norrserien ser ut som den gör. Att jag tycker så har inte något med att jag skulle vara rädd för att möta bra lag, poängterar den 38-årige keepern som har många års erfarenhet från spel i landets högsta divisioner.

I norrserien återfinns bland annat Balrog, Sirius, Järfälla, Umeå och Kais Mora, en kvintett där samtliga fem lag spelat minst en säsong i SSL de senaste fem åren.

Förutom dessa återfinns ett par andra lag, som ännu inte spelat i SSL, men som satsar hårt för att komma dit.

Från söderserien har endast FBC Kalmarsund spelat i Superligan, som högsta serien döptes till säsongen 2007/08. Just den säsongen slutade Kalmarsund tolva och degraderades.

– Inte ett enda lag från den södra serien skulle komma topp fem i vår serie, menar Heimer.

– Det gnager i mig att förbundet inte gjort något åt det här.

Men det är väl så att förbundet delat in lagen i norr och söder på grund av det geografiska läget, inte minst med tanke på resekostnaderna?

– Jag är övertygad om att det inte skulle bli så mycket större kostnad om man flyttar om några lag.

– Om vi vill ha gräddan av lagen i den högsta ligan, så måste det här ändras. De fem bästa lagen i norrserien skulle enkelt ha vunnit den södra om något lag hade flyttats över, är Heimers bestämda åsikt.

Vad säger då förbundet om den här kritiken?

– Lagen är indelad rent geografiskt. Som det blev i våras, åkte lag från Stockholm och Umeå ur Superligan, båda hamnade i norra serien, kommenterar tävlingschefen Anwar Samuelsson.

– Jag vet också att det är lag från norra serien som satsar väldigt hårt. Ur den aspekten kan jag hålla med i kritiken.

Vad säger du om det här med att byta några lag, för att få mer sportslig rättvisa och jämnare serier?

– Det är klart att för Mora skulle det till exempel inte spela någon roll om man åker till Södertälje eller Stockholm, men det beror helt på ur vilket lags perspektiv man ser det.

– Det är mellanlagen som drabbas om man inte tog hänsyn till geografin, men visst är kritiken befogad till en viss del.