Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kais Moras herrar siktar mot toppen

I fjol var Kais Mora allsvenskans bästa lag sista halvan av serien.
En dålig start förstörde dock tidigt chansen att blanda sig i kampen om seriesegern.
– Nu ska vi vara med från början, hoppas tränaren Anders Karlsson.

Säsongen 2010/11 fick Mora känna på spel i Superligan. Det blev respass direkt, men klubben hade fått smak på att spela i högsta ligan och förhoppningen var att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka till SSL.

Kais hade halkat in i Superligan på en fribiljett, de bästa spelarna hade lämnat klubben och att med de förutsättningarna möta Sveriges bästa lag, blev till slut ett omöjligt uppdrag.

Moralaget åkte ur och den långa förlusttrenden i Superligan fortsatte även i allsvenskan. När Kais i december i fjol låg på nedflyttningsplats, gjordes några ändringar i laget som stoppade det som såg ut som ett fritt fall.

Bland annat fick tidigare assisterande tränaren Anders Karlsson ta över huvudansvaret efter innebandyikonen Peter Wallin och till sin hjälp fick Karlsson matchcoachen Kimmy Dalbjer.

Det gjordes ett par ändringar i truppen och sedan började vandringen från det nedflyttningshotade strecket till klättringen upp till tredje plats efter att ha avslutat den andra halvan med elva segrar på de sista tolv matcherna.

– Kan vi fortsätta på samma väg och även höja oss nåt snäpp, vilket jag tror vi gör, så ska vi kunna vara med och kriga i toppen, säger tränare Karlsson.

Någon lätt resa blir det dock inte, inte minst det faktum att båda de degraderade lagen från SSL, Sirius och Umeå, placerats i den norra allsvenskan.

– Det är en helt annan serie den här säsongen med flera starka lag. Förutom Umeå och Sirius, så har vi Thorengruppen (Umeå), som blev tvåa i fjol. De har fått behålla sitt lag och värvat bra.

– Balrog (åkte ur SSL 2011) hade en säsong i fjol där de bara försökte överleva, nu satsar klubben igen. Det finns många som vill vara med och kriga, poängterar Moratränaren.

Och det som ligger i potten är en plats i Superligan. Seriesegrarna i norr och söder steget upp, för lagen närmast under blir det fortsatt allsvenskt spel.

– Det borde finnas ett kvalstreck också. Som det blev i fjol, när Granlo tog steget upp, var serien död med fem, sex omgångar kvar.

Kais Mora har fått behålla i stort sett hela laget. Truppen har kryddats med Max Wahlgren, som gjorde en kort sejour i Mora redan förra säsongen, men som nu är med från start.

I Wahlgren har ledarduon Karlsson/Dalbjer fått en utpräglad målskytt.

– Max har sagt att han ska göra 50 mål och det är ingen omöjlighet för honom. Men vi har många profiler vårt lag, konstaterar Moratränaren.