Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé med normkritik i fokus

/

Ett nytt kafé har sett dagens ljus i Falun.
Med syftet att vara så mycket mer än kaffe och fika.
Det är RFSL ungdom Dalarna och Falu pride kulturförening som genom ett samarbete vill skapa en inkluderande plats för alla.

Annons

Under namnet Café Nyfiken kommer man att ordna med fredagskaféer en gång i månaden på Arenan i Falun, där diskussioner, möten och föreläsningar förhoppningsvis ska sprida förståelse för det och de som bryter normer.

– Vi vill att alla ungdomar i samhället ska finna en samlingsplats för att umgås. I dag kommer vi att diskutera normkritik och hur vi bemöter andra människor, säger Sofia Hedman från Falu Pride kulturförening.

Kaféerna kommer att vara öppna för alla, ung som gammal, oavsett sexualitet. Och Sofia Hedman säger att det är viktigt då personer i olika åldrar och med olika bakgrund tillsammans bidrar på olika vis.

Enligt Linnea Risinger som också var med och arrangerade Falu Pride har föreningen som syfte att främja ett normkritiskt tänkande i Falun och Dalarna genom att skapa mötesplatser för alternativa kulturyttringar. Och hon säger att behovet är stort.

– Det har saknats en mötesplats för unga som diskuterar de här frågorna. Det behövs och finns på många andra platser i landet så varför inte här? Det blir roligt att utveckla det här och se vart det kan ta vägen.

De berättar att unga hbtq-personer i större utsträckning än andra lider av psykisk ohälsa. Att man oftare bär tankar på självmord, att många utsätts för hatbrott och at så många som var femte utsatts för våld av någon närstående.

– Det finns ett sug bland unga i Dalarna för en sådan här mötesplats. Café Nyfiken är till för alla och det känns angeläget att sprida förståelse för de här frågorna.

Förhoppningen är också att unga från hela länet ska kunna ta sig till Café Nyfiken. Den som vill ska också kunna få stöd från fritidsledare och ungdomssamordnare att ta sig till träffarna.

Annons