Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé i handelsboden - Selmas sommarprojekt

– Det är så kul, det här är något som folk verkligen uppskattar, utbrister Siv Lindén, Hagge handel.
I den andra änden av den lilla butikslokalen, strax till vänster om butikens entré, sitter föremålet för hennes förtjusning - 18-åriga Selma Hedberg.

Annons

Den unga kollegan är nämligen en av dem som i år nappat på Leader Bergslagens erbjudande om "Mitt sommarprojekt". Och Smedjebacken är en av de tio kommunerna i Bergslagen som i samarbete med Leader uppmuntrar unga människor att presentera och ansöka om att starta ett eget projekt som samtidigt blir ett sommarjobb.

Och det är klart att de flesta andra sommarjobbsuppgifter framstår som ganska trista jämfört med den syssla som Selma Hedberg komponerade.

Hon har måhända aldrig drömt om att starta ett eget kafé, och frågan är väl om hon ens ser en framtid i den branschen.

– Men det är ganska kul i alla fall. Roligare än att rensa ogräs, beskriver hon när tidningen besöker hennes hörna i butiken på midsommarafton.

För den strävsamma lanthandlaren Siv Lindén betyder projektet att hennes lilla butik under några sommarveckor ståtar med en extra guldkantad service.

– Ja, det är fantastiskt vilket engagemang Selma lägger ner på det här, berömmer hon.

Kaféverksamheten startade förra måndagen, och även utan särskild marknadsföring har tillströmningen av kunder varit bra berättar Selma. Faktiskt så bra att hon ännu inte har hunnit utnyttja det bidrag Leader Bergslagen öronmärkt för marknadsföringen.

– Men jag kommer nog att sätta ut en annons.

Att kunderna ändå hittar fram till fikat kan troligen också förklaras genom att sommaren är högsäsong för lanthandeln. Sedan tidigare finns också den rymliga inglasade altanen i anslutning till entrén, som Siv Lindén har möblerad med kafémöbler året runt.

– Det händer ju att jag kokar kaffe till folk annars också, om någon frågar efter det, inskjuter Siv.

De praktiska omständigheterna kring kafeterian är också av det smidiga slaget. Selma och hennes familj bor nämligen i grannhuset, vilket medfört att kaffet, de läckra kakorna och bakverken inte tar slut i brådrasket.

– Det är bara att gå hem och fylla på, påpekar Selma och nämner att mamma hjälper henne med bakandet.

Alla goda ting har dock ett slut. Selmas sommarprojekt pågår i tre veckor, precis som de flesta andra feriejobb.

Den som ännu inte stannat till för en fikastund i Hagge bör därför passa på nu. Chansen finns den här veckan och nästa. Sedan är det slut, om nu inte Siv spinner vidare på den grund som Selma lagt förstås.

– Tja, man vet aldrig om det blir en fortsättning, säger Siv med ett skratt.

För Selma lär dock fortsättningen av sommaren till stor del ägnas åt hästen som hon har tillsammans med en kompis. Och till hösten väntar det sista året på gymnasiets ekologiprogram.

– Men sedan får vi se, jag har inte bestämt mig än var och vad jag ska plugga sedan.

Annons