Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kackerlackan – ett motståndskraftigt skadedjur

Kackerlackorna blir allt vanligare och tar ofta längre tid att bli av med än många andra skadedjur.

Den här nyheten hade du kunnat få som pushnotis direkt i din mobiltelefon!

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Anders Brandin, gruppchef skadedjur på Anticimex i Dalarna, berättar att han och hans kollegor stöter på fler kackerlackor nu än tidigare.

– Dels är det vårt sätt att leva på; vi reser mycket. Dessutom är det en stor spridningsrisk.

Hur får man bukt med dem?

– Det är ett långsiktigt arbete. Som privatperson handlar det om att ha ordning och reda, att man är noggrann med att sopa undan matrester. Har de tillgång till livsmedel kan de föröka sig snabbt.

Hur sanerar ni?

– Först delar vi alltid ut tips och råd om att man ska se över sina städrutiner. Sedan arbetar vi mycket med klisterfällor som attraherar kackerlackorna att komma fram. De fastnar och då kan vi se hur mycket som finns.

I flerfamiljshus läggs fällor ut även i närliggande lägenheter.

– Sedan har vi olika typ av bekämpningsmedel. Teknikern fattar beslutet när han ringat in problemet. Problemet är att kackerlackor kan bli resistenta mot olika bekämpningsmedel.

Den vanligaste skadedjurskackerlackan som kommer in i svenska hem är den tyska. Under rätt förutsättningar – värme, föda och vatten – trivs den.

– Men tar man bort något av detta, då bryter man sakta ner stammen och populationen.

– De gillar värme och gömmer sig ofta bakom kyl, frys och spisar. De är nattaktiva och svåra att upptäcka.

Får ni garanterat bort dem?

– Vi kan aldrig garantera, inte till 100 procent. Men om vi får med hyresgästen på våra tankar, om han gör det han ska med städning och livsmedel, då kommer vi oftast till ett nollresultat. I normala fall kan det ta fem-sex veckor innan man får bort dem. Myror kan man klara med ett besök – kackerlackor kan ta fyra-fem besök.