Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JVM-laget laddar i Grönklitt – utan Stina

På torsdagseftermiddagen samlades det svenska juniorlandslaget i Grönklitt för att påbörja uppladdningen inför junior-VM i Liberec som börjar i nästa vecka.
Fem dalaåkare, Julia Svan, Oscar Ivars, Oskar Svensson och Karl-Johan Dyvik kan till samlingen.
En saknades dock, IFK Moras Stina Nilsson.

I stället för att resa upp till Grönklitt fick Stina på torsdagen sätta sig på planet tillsammans med sprintlandslaget för vidare transport till just Liberec där två världscupsprintar står på programmet, individuell sprint på lördag och teamsprint på söndag.

Förbundsledningen vill alltså se Stina i världscupen veckan innan junior-VM.

– Jag tror inte att det kommer att påverka henne negativt att tävla i världscupen veckan innan JVM, tvärtom. Stina har gjort resultat som gör att vi vill se henne i stark internationell konkurrens. Jag tror också att det bara är bra för henne att få möta tufft motstånd innan JVM, säger damernas förbundstränare Rikard Grip.

Men det är inte bara för att komma i så bra form som möjligt till JVM som förbundsledarna, Rikard Grip, Lars Öberg och Arild Monsen, valt att ta ut Stina till världscupsprinten. De vill också se Stina i ett skarpt läge med tanke på kommande VM i Val di Fiemme.

– Stina är helt klart ett namn som diskusteras när det gäller VM-truppen, och vi vill få ut henne för att hon ska få internationell erfarenhet. Vi vill se henne i skarpt läge, säger Rikard Grip.

Truppen till VM i Val di Fiemme kommer att presenteras efter sista SM-tävlingen den 27 januari i Falun.

När det gäller junior-VM är snötillgången i tjeckiska Liberc inte vad den borde vara för att arrangera ett mästerskap.

– JVM är jättestort med tuff konkurrens och då är det viktigt att det är rättvisa banor, att man får tävla på lika villkor, menar Rikard Grip.

Juniorneras förbundskapten Anders Byström är också inne på samma tankegångar.

– Jag hoppas att de kan köra på ordinarie plats och inte flyttar högre upp till reservbanorna, de är sämre, menar Byström.

Yngst i den svenska truppen är Falun-Borlänges Oskar Svensson, som har två år kvar som junior.

– Det ska bli riktigt kul. Känns bra att man kan hävda sig redan nu. Säsongen började lite knackigt, men nu är jag i gång riktigt bra. JVM har varit min plan hela tiden, säger Oscar.