Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JVM-guld och brons till dalaåkare

Söndagen blev en stor svenskdag i tjeckiska Liberec.
De svenska juniortjejerna tog guld sedan IFK Moras Stina Nilsson spurtat ner en ryska.
Julia Svan körde startsträckan.
En stund senare tog de svenska killarna brons med bland annat Falun-Borlängekillarna Oscar Ivars och Oskar Svensson i laget.

– Här är det bara glada miner, vi jublar och gråter glädjetårar. Det är en härlig känsla. Tänk att få vara med om det här med ett så härligt gäng, säger starttjejen Julia Svan.

För två år sedan var Julia reserv, förra säsongen blev förstörd av twar. Och för bara någon månad sedan visste inte Julia alls var hon stod, om över huvud taget skulle ta en plats i JVM-laget.

– Det här är långt i från vad jag hade i mina tankar för några månader sedan. Under veckan här nere har det bara blivit bättre och bättre. Vi tjejer sa att i dag skulle vi gå hela vägen, och det gjorde vi, säger en jublande glad Julia Svan.

Slutsträckan kördes av IFK Moras sprintvärldsmästarinna Stina Nilsson. Mellan Julia och Stina körde Sofia Henriksson och Jonna Sundling.

Sverige gick en tuff kamp mot Ryssland som var i ledning efter tre sträckor.

Men kraftpaketet från Malung, Stina Nilsson, malde ner ryskan Nadezhda Shuniaeva. Den svenska segermarginalen blev 2.2 sekunder.

– Det gick väldigt bra, säger Stina som plötsligt skriker till.

– Oj, nu tar killarna brons med Falun-Borlänges Oscar Ivars och Oskar Svensson i laget, va kul.

– Det har varit en bra vecka, åttondeplatsen i skiathlon var också ett bra lopp. Jag hade en liten dipp i 5-kilometersloppet, men det var mest bristande fokus. Men jag fick ny motivation, säger Stina som ett par dagar innan "femman" tog guld i sprinten.

Nu får Stina med all sannolikhet köra stora VM i Val di Fiemme.

– Det är inget jag tänker på, vi får väl se.

Den svenska VM-truppen skulle presenteras ett par timmar efter det att det svenska stafettguldet var klart.

Stina Nilsson blev uttagen till VM-truppen.

Bara någon timme efter det svenska JVM-guldet slog killarna till med ett brons, där Falun-Borlänges Oskar Svensson körde första sträckan och Oscar Ivars på tredje.

– Det var fantastiskt bra, men dagen började inte så bra. Jag var lite hostig och hade ont i halsen, visste inte ens om jag skulle starta. Men när jag började köra kändes det otroligt bra. Nu känns det bara kul, säger Oskar Svensson som är yngst i gänget och har ytterligare två JVM att se fram mot.

För klubbkamraten Oscar Ivars var det här sista chansen att få en JVM-medalj.

– Ja, det var sista chansen, men nu har jag en, säger Ivars som körde optimistiskt.

– Jag var i ledning i ett och ett halvt varv. På slutet fick ryssen och norrmannen en liten lucka, kanske tio sekunder. Men det här känns otroligt roligt. Det har varit lite trögt tidigare i veckan, avslutar Ivars.

Juniorernas förbundskapten Anders Byström var förstås nöjd.

– Ja, vi är jättenöjda, två guld och ett brons samt ett flertal topp tio-placeringar.

– Killarnas brons i stafetten var en bragd. Oskar Svensson som är född 1995, gjorde det riktigt bra på första sträckan. På tredje sträckan gick Oscar Ivars upp i ledning, det var väl inte riktigt vad vi räknat med. Men totalt ett mycket bra JVM, avslutar Anders Byström.