Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Justitiekanslern vill inte ha kameraövervakning dagtid

Justitiekanslern, JK, överklagar beslutet om kameraövervakning i stationshuset.
Striden handlar om vilka timmar kamerorna får användas.
JK vill inte se någon övervakning dagtid.

Jernhusen som äger stationshuset vill kameraövervaka byggnaden dygnet runt, spela in och bevara materialet i upp till en månad.

Det sa länsstyrelsen delvis nej till. Tillstånd beviljades för tiden 09-16 och 18-07. Under de fyra timmar på dygnet då flest resenärer vistas i byggnaden ska kamerorna vara avstängda, enligt länsstyrelsen.

Det beslutet överklagas nu av Justitiekanslern, JK. Frågan hamnar därmed i förvaltningsrätten.

JK vill att tiden för när kamerorna får vara i gång begränsas ytterligare, och det handlar om de tre kamerorna inne i byggnaden. De bevakar öppna ytor och området utanför toaletterna.

JK vill att tillstånd enbart beviljas mellan klockan 20 och 06 - alltså inte dagtid. I överklagan hänvisas till två domar på andra håll i landet, gällande Kalmar centralstation och Göteborg centralstation.

Enligt JK väger enskildas intresse av att inte bli övervakade när de under dagtid vistas i de aktuella områdena i resecentrumet tungt.

"Det kan inte anses visat att Jernhusen Stationer AB:s intresse av allmän kameraövervakning med inspelningsrätt väger över enskildas intresse av att inte bli övervakade när de under dagtid vistas i de aktuella områdena i centrumet."

Enligt JK kan det inte uteslutas att de som vistas inne i byggnaden kan komma att känna obehag av att bli övervakade. Däremot är det alltså enligt JK:s bedömning godtagbart att övervaka efter klockan 20.

Förvaltningsrätten får nu ta ställning.