Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Justitiekanslern vill inte ha kameraövervakning dagtid

Justitiekanslern, JK, överklagar beslutet om kameraövervakning i stationshuset.
Striden handlar om vilka timmar kamerorna får användas.
JK vill inte se någon övervakning dagtid.

Annons

Jernhusen som äger stationshuset vill kameraövervaka byggnaden dygnet runt, spela in och bevara materialet i upp till en månad.

Det sa länsstyrelsen delvis nej till. Tillstånd beviljades för tiden 09-16 och 18-07. Under de fyra timmar på dygnet då flest resenärer vistas i byggnaden ska kamerorna vara avstängda, enligt länsstyrelsen.

Det beslutet överklagas nu av Justitiekanslern, JK. Frågan hamnar därmed i förvaltningsrätten.

JK vill att tiden för när kamerorna får vara i gång begränsas ytterligare, och det handlar om de tre kamerorna inne i byggnaden. De bevakar öppna ytor och området utanför toaletterna.

JK vill att tillstånd enbart beviljas mellan klockan 20 och 06 - alltså inte dagtid. I överklagan hänvisas till två domar på andra håll i landet, gällande Kalmar centralstation och Göteborg centralstation.

Enligt JK väger enskildas intresse av att inte bli övervakade när de under dagtid vistas i de aktuella områdena i resecentrumet tungt.

"Det kan inte anses visat att Jernhusen Stationer AB:s intresse av allmän kameraövervakning med inspelningsrätt väger över enskildas intresse av att inte bli övervakade när de under dagtid vistas i de aktuella områdena i centrumet."

Enligt JK kan det inte uteslutas att de som vistas inne i byggnaden kan komma att känna obehag av att bli övervakade. Däremot är det alltså enligt JK:s bedömning godtagbart att övervaka efter klockan 20.

Förvaltningsrätten får nu ta ställning.