Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JUST NU: Så blev beslutet om Ludvikas skolor

UPPDATERAD - Flera politiker gick upp i talarstolen och yrkade på återremiss av frågan om skolstrukturutredningen. Men med 12 av fullmäktiges totalt 45 ledamöter, nådde de som ifrågasätter skolstrukturutredningen inte sitt mål.
Kommunstyrelsens förslag bifölls.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Debatten blev på många sätt en summering av de många och långa diskussioner och debatter om skolorna som pågått sedan utredningen först presenterades.

De som yrkade på återremiss hade delvis olika ståndpunkter, som de argumenterade för.

– Ni pratar om att ni vill ändra skolytor hit och dit, men samtidigt bygga en ny stor skola i Marnäs. Hur harmonierar det? sade Kenneth Andersson (S), som redan tidigare aviserat att han tänkte yrka på återremiss.

Han tyckte också att underlaget är för tunt; att dokumentationen är bristfällig.

Jan Larsson (V) sade sig inte kunna göra annat än att ställa sig bakom förslaget om återremiss.

– Jag har varit med i valrörelsen, där vi lovade värna våra byskolor.

Roland Johansson (SD) framhöll att partiet vill att hela kommunen ska leva:

– Det enskilt säkraste är att ha byskolorna kvar. Det är ett oerhört ingrepp i levnadsvillkor att ta bort skolor och förvånande att ni tar så lätt på föräldrarnas vilja, att ni inte ens frågar dem.

Han, och flera med honom, slog ner på den konsekvensanalys som funnits med i skolstrukturutredningen.

– Ni har ännu inte presenterat en riskanalys värt namnet, sade Johansson.

Jan Karlsson och Centerpartiet har hela tiden varit emot förslaget om att lägga ner byskolor och presenterade tidigare en egen lösning med bland annat höjd skatt.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsens Pär Öberg var uppe i talarstolen flera gånger. Bland annat berättade han om den stora vrede han själv sett i byarna vars skolor är hotade.

– Det har samlats in namn för en folkomröstning. Det är arrogans att inte undersöka det närmare, när så många i kommunen säger ifrån, dundrade han.

Hans Gleimar (M) tyckte att många frågor av ekonomisk karaktär är obesvarade i underlaget, framför allt vad som händer med de tomställda lokalerna. Men han yrkade inte på återremiss.

Ann-Christine Anderberg (BOP) yrkade återremiss på delar av förslaget. Hon fokuserade bland annat på elevunderlaget i Håksberg och osäkerheten när man måste vänta på en ny skola i Marnäs. Dessutom ville hon utreda andra möjligheter för Saxdalen.

Debatten fortsatte i två och en halv timme innan frågan avgjordes. Fullmäktiges ordförande Maria Strömkvist (S) ville vara säker på att hantera önskemålet om sluten omröstning rätt och begärde en kort paus.

Det blev en öppen omröstning. De som röstade för återremiss var samtliga ledamöter inom SD, inklusive Pär Öberg, samt socialdemokraterna Kenneth Andersson och Seppo Timonen, vänsterpartiets Jan Larsson, samt Centerpartiets Jan Karlsson och Gun Andersson.

Resultatet blev att fullmäktige biföll kommunstyrelsens förslag. Det innebär i korthet:

* Elever från Håksbergs skola flyttar till Marnäs skola – när den nya skolan står klar

* Elever från Parkskolans 7-9 flyttar till Kyrkskolan

* Elever från Björkås flyttar till Parkskolan

* Elever från Saxdalens skola flyttar till Blötbergets skola

* Ny modul med två avdelningar placeras vid Gonäs skola och att förskoleavdelningen i Blötberget flyttas till Gonäs.

Fotnot: DT.se sände live-tv från fullmäktigesammanträdet. En repris av sändningen kommer här om en stund.

TEXTEN UPPDATERAS