Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juristen: Myndigheternas hållning är helt absurd

– Jag har jobbat med sådant här i 16 år och aldrig sett något liknande.
– Det är en skandal som saknar motstycke.

Annons

Veronica Hedenmark är chefjurist på Assistansjuristerna som hjälper funktionshindrade att processa mot myndigheter.

– Myndigheternas hållning är helt absurd, säger hon.

– Helena Guselius är beviljad 108 timmar i veckan på grund av sitt funktionshinder. Hur kan Försäkringskassan och Hedemora kommun plötsligt komma fram till att behovet från och med den 1 oktober är noll?

– Om Helena inte längre har behov av hjälp, måste ett medicinskt mirakel ha inträffat.

Men i själva verket har hennes hjälpbehov inte förändrats alls och Guselius har lika stor rätt till personlig assistans nu som förr menar Hedenmark.

– Annars kommer denna kvinna inte att ta sig ur sängen om 14 dagar.

Har kanske lagen ändrats?

– Nej lagen har inte ändrats, men myndigheterna har valt att tillämpa den på ett annat sätt.

– Och Hedemora kommun verkar ha gjort det otroligt enkelt för sig, inte satt sig in i Helenas sak utan bara kopierat Försäkringskassan i deras utlåtande.

Hedenmark tycker det är fruktansvärt att myndigheterna kränker en kommuninvånare på detta sätt, en sjuk person med stort behov av samhällsinsatser för att kunna leva ett värdigt liv.

– Men enligt handläggaren är hennes behov av ringa art som bara omfattar sju timmar i veckan, vilket inte är tillräckligt för att erhålla hjälpinsatser.

Försäkringskassans beslut är överklagat till Förvaltningsrätten och utskottets förslag måste revideras rejält innan omsorgsnämnden fattar beslut.

– Vi har sökt tjänstemän och politiker i Hedemora i två veckor, men de bara hänvisar till varandra. På måndag ska vi äntligen få träffa dem. Helena och ett ombud kommer att vara där.