Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juristen: Myndigheternas hållning är helt absurd

– Jag har jobbat med sådant här i 16 år och aldrig sett något liknande.
– Det är en skandal som saknar motstycke.

Veronica Hedenmark är chefjurist på Assistansjuristerna som hjälper funktionshindrade att processa mot myndigheter.

– Myndigheternas hållning är helt absurd, säger hon.

– Helena Guselius är beviljad 108 timmar i veckan på grund av sitt funktionshinder. Hur kan Försäkringskassan och Hedemora kommun plötsligt komma fram till att behovet från och med den 1 oktober är noll?

– Om Helena inte längre har behov av hjälp, måste ett medicinskt mirakel ha inträffat.

Men i själva verket har hennes hjälpbehov inte förändrats alls och Guselius har lika stor rätt till personlig assistans nu som förr menar Hedenmark.

– Annars kommer denna kvinna inte att ta sig ur sängen om 14 dagar.

Har kanske lagen ändrats?

– Nej lagen har inte ändrats, men myndigheterna har valt att tillämpa den på ett annat sätt.

– Och Hedemora kommun verkar ha gjort det otroligt enkelt för sig, inte satt sig in i Helenas sak utan bara kopierat Försäkringskassan i deras utlåtande.

Hedenmark tycker det är fruktansvärt att myndigheterna kränker en kommuninvånare på detta sätt, en sjuk person med stort behov av samhällsinsatser för att kunna leva ett värdigt liv.

– Men enligt handläggaren är hennes behov av ringa art som bara omfattar sju timmar i veckan, vilket inte är tillräckligt för att erhålla hjälpinsatser.

Försäkringskassans beslut är överklagat till Förvaltningsrätten och utskottets förslag måste revideras rejält innan omsorgsnämnden fattar beslut.

– Vi har sökt tjänstemän och politiker i Hedemora i två veckor, men de bara hänvisar till varandra. På måndag ska vi äntligen få träffa dem. Helena och ett ombud kommer att vara där.