Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist: Polisen har rätt att ingripa vid flyktingars bussprotester

Polisen har rätt att avvisa asylsökanden från bussar.
Det står klart efter att länets polisjurist analyserat lagen.
– Jag vill inte ta ställning om vi kommer agera så utan att en nationell bedömning gjorts, säger Lars Lindahl, polisområdeschef i Dalarna.

English: Read the article in english here

Polislagens paragraf 13 ger en polisman rätt att avvisa eller avlägsna personer som genom sitt agerande stör den allmänna ordningen på ett visst område.

Förra veckan bedömde polis att protesterna i Limedsforsen utanför Lima, där asylsökande inte ville kliva av bussen, inte var av polisiär karaktär.

Läs också: Asylsökande vägrar lämna buss i Trängslet

– Om det är nödvändigt kan en polisman avvisa någon som stör den allmänna ordningen. Polismännen som kom till platsen där asylsökanden bara satt i bussarna eller i närheten av bussarna gjorde bedömningen att de helt enkelt inte störde den allmänna ordningen, säger Andreas Nordström, myndighetsjurist vid polisen i Dalarna.

Men.

Andra meningen i paragraf 13 säger att polisen också får avvisa eller avlägsna personer om det krävs för att förhindra en straffbelagd handling.

Nu har Andreas Nordström allmänt analyserat om de asylsökandes agerande skulle kunna utgöra ett brott.

– Det är inte bara att läsa lagtexten rätt upp och ner men efter närmare analys har vi kommit fram till att det finns vissa situationer då ett brott utgör egenmäktigt förfarande.

För att göra det har Andreas Nordström bland annat tittat på ett brottmål som avgjordes i Högsta domstolen 1952.

En sjöman, som också dömdes för fylleri som var ett brott på den tiden, hittade i Stockholmsnatten en olåst bil, som han somnade i.

När bilägaren infann sig på morgonen kunde han inte använda fordonet.

HD dömde sjömannen för egenmäktigt förfarande.

– Enligt det här rättfallet är det klarlagt att även någon som, utan att begå något brott, hindrar den rättmätige ägaren från att använda sin egendom gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Bilägaren i rättsfallet är bussbolaget och den fulla sjömannen är asylsökanden. Genom att asylsökanden sitter kvar i bussen kan inte bussbolaget använda den till att köra andra resor, säger Nordström och fortsätter:

– Det finns ett visst utrymme att bedöma agerandet i Limedsforsen som ett brott och enligt den bedömningen kan man också använda paragraf 13 i polislagen.

Läs också: Nöjda asylsökanden i Mora: det har varit fantastiskt

Alltså: Polisen har rätt att avvisa nyanlända som vägrar gå av en buss.

– Men som sagt, det krävdes närmare analyser för att jag skulle komma fram till det här och initialt anser jag att polismännen agerade korrekt.

Men Lars Lindahl, polisområdeschef för polisen i Dalarna, vill inte uttala sig om hur polisen kommer agera vid eventuella framtida protester.

– I det här läget skulle jag vilja att vi gjorde en nationell bedömning. Jag vill inte ta ett ställningstagande, men jag kan ta upp frågan på nationell nivå. Om man behöver gå tillbaka till 50-talet, då tycker jag att det behövs en lite mer dagsfärsk bedömning, säger Lars Lindahl.

Läs också: Ett 30-tal asylsökande vägrar lämna buss i Fredriksberg

Läs också: KRÖNIKA: Därför är jag lika rädd som flyktingarna för skogen