Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juridiken avgör Falu FK:s kval

Falu FK ramlade ur division 2 med minsta möjliga marginal.
Eller kan en idrottsjuridisk träta ge laget chansen att kvala sig kvar?
Gamla Upsala räddade sig kvar tack vare en protest. En protest som nu ska överklagas till högsta instans, Riksidrottsnämnden.

Karlberg besegrade Gamla Upsala med 1–0 i augusti. Uppsalalaget protesterade mot att Karlberg haft en spelare med som stod på tre varningar i fotbollens datasystem. Karlberg fick en straffavgift i stället för poängförlust då förbundets disciplinnämnd ansåg att det fanns särskilda skäl. Detta då Karlberg ställt över spelaren i höstsäsongens första match eftersom han inför den redan hade tre varningar enligt klubben. En av varningarna, utdelad i juni, fanns dock inte registrerad i datasystemet FOGIS.

Gamla Upsala överklagade beslutet och i onsdags meddelade besvärsnämnden att Gamla Upsala tilldömdes segern med 3–0. Det räddade laget från jumboplatsen och placerade laget på säker mark i tabellen.

– Det här är inte juste. Vi överklagar beslutet att ta av oss poängen. Vi stängde av spelaren och en annan klubb ska inte lida för att en domare har gjort en miss och inte fört in en varning i systemet, säger Henrik Wesslén, ordförande i Karlberg.

För Karlberg har poängtappet ingen betydelse. I den tabell som gäller nu är laget fyra. Om protesten går igenom blir det trea, första säsongen laget spelar så högt upp i seriesystemet.

– Men rätt ska vara rätt. Jag hoppas att någon annan skulle göra så för oss, om vi var i den situationen.

Överklagandet är ännu inte inlämnat. Klubbens jurist arbetar med skrivelsen och besvärstiden går ut den 24 oktober. För Falu FK:s del skulle en ändring av beslutet, att Karberg får tillbaka segern, innebära kvalplats för en chans till fortsatt spel i division 2.

Det är bara det att kvalet inleds redan nu till helgen och det är Rotebro från Falu FK:s serie som möter Örebro Syrianska.

– Vad ska man säga? Det här är märkligt och inte alls bra för sporten, säger Falu FK:s ordförande Jan-Åke Holmdahl.

– Det är ju möjligt att Örebro spelar mot ett lag som inte alls skulle ha kvalat.

Men inom Falu FK lägger man ingen energi på detta.

– Blir det någon ändring får vi gilla det läge som uppstår då.

– Sett över hela säsongen har vi inte spelat tillräckligt bra. Vi trodde att 22-23 poäng skulle räcka för att slippa kval. Men det räckte inte med 27 poäng och det visar att det är en väldigt jämn serie där vi förlorat mot "fel" lag, tillägger Jan-Åke Holmdahl.