Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juniorfotbollen snart utdöd i Dalarna – föreningarna kämpar för juniorverksamheten

Kvarnsveden höll sig kvar i Damallsvenskan, Dalkurd kämpar om kvalplats till allsvenskan och Brage i norrettan. Seniorsidan i dalafotbollen ser bättre än på flera år, desto värre är det dock med juniorfotbollen, som enligt tävlingskommiténs ordförande, Lars Norman, håller på att dö ut.

Juniorfotbollen i Dalarna är på väg att dö ut. Allt färre föreningar ställer upp med något juniorlag i seriesystemen. En oroande utveckling, som sträcker sig flera år tillbaka enligt Lars Norman, ordförande i Dalarnas fotbollsförbunds tävlingskommité.

– Det här har varit ett genomgående problem under många år. Vi har sett att det blir allt vanligare att unga spelare, inom damfotbollen redan så tidigt som 14-år, blir A-lagsspelare. Det är oroväckande att så många unga får så stort ansvar i så tidig ålder, både flickor och pojkar.

Utvecklingen menar Norman beror på att spelarantalet minskar och att föreningarna blir färre.

– Vi har sett att det är allt färre som vill ägna sin fritid åt fotbollen. Både på spelar- och ledarsidan. Detta skapar givetvis problem.

Problem som drabbat dalafotbollen har även påverkat andra distrikt. Därför har det sedan ett par år tillbaka skapats regionsbaserade juniorserier. I flickornas F17-serie anmäldes 11 lag inför seriepremiär, men bara 5 lag fullföljde till sista omgången.

– Tjejerna orkar allt som oftast inte hela vägen. För i de här fallen får tjejerna både spela i juniorlaget samt A-laget. Detta gör att de blir utslitna när hösten kommer och då läggs juniorlagen ner.

Det här är som nämnt inte endast ett problem för damjuniorer, även herrjuniorernas serier har urholkats. Och även där har försök med samarbeten med andra regioner provats.

– Vi har ett samarbete med Gästrikland och Hälsingland där vi fått ihop en 10-lagsserie. Och det har fungerat relativt bra, den nedåtgående spiralen har stabilserats nu åtminstone. Men överlag ser vi att det även sjunker hos herrarna.

Vad tror du om juniorlagens framtid, kan de vara borta om några år?

– Ja du... det ser inte bra ut med den tendens som visas nu. Jag sätter hoppet till föreningarna, att de löser det. För juniorlag behövs för att kunna utveckla fotbollen i Dalarna.

Vad kan klubbarna göra?

– Föreningarna måste jobba långsiktigt, även om det blir allt svårare. Men en seriös förening har ett juniorlag, så är det. Annars tar man inte vara på sina ungdomar på rätt sätt. Att ta upp alltför många unga spelare i ett A-lag drabbar dem psykiskt och fysiskt, vilket gör att de kommer sluta tidigare med fotbollen.

Vad gör förbundet för att hjälpa?

– Vi satsar på föreningsutveckling. Vill föreningarna ha hjälp så finns det hjälp att få av oss. Vi ha ingen mirakelmedicin, men vi kan stötta. Det främsta ansvaret ligger på klubbarna.

Ett av de förslag som Norman tror mest på för att stärka juniorsatsningen. Han menar att det finns en vettig utväg.

– Slå ihop klubbarna runtom i Dalarna. Hellre färre föreningar och fler lag, än som det är i dagsläget. Men jag är rädd för att det inte kommer gå med tanke på de gärdsgårdar som sitter uppe mellan varje liten by i Dalarna. Men jag tror att det kan vara den enda utvägan.