Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julstöket avbrutet av levande kackerlackor

– Kackerlackorna i min lägenhet är äckliga, vedervärdiga, säger hyresgästen Maria Jensen på Bullermyren.
– När jag efter andra saneringen återvände till lägenheten i söndags och skulle sätta upp julgardiner, rasade kackerlackor ur köksgardinen. Då gav jag upp julstöket. Just nu känner jag inte för att vara hemma, säger hon.

Lägenheten ger ett välstädat och fint intryck. Svårt att tänka sig att här dyker kackerlackor upp på golv och ur skafferi.

DT möts av Maria Jensen och en väninna. Väninnan har just fångat en levande kackerlacka bredvid saneringsfirmans kackerlacks-fälla i kökssoffan.

Maria Jensen är nedstämd. Förtvivlan hörs i rösten när hon berättar.

Hon har bott på Skördegatan i Borlänge i två år. 2014 fick hon evakuera lägenheten i ett halvår på grund av vattenskadat badrum - och kackerlackor. Till julen kunde hon flytta hem igen till en renoverad lägenhet. Tonårsdottern bodde med glädje hos henne varannan vecka.

– Förra julen var bra. Hantverkarna hade fixat badrum, sovrum och hall samt målat om och lagt ny matta i köket. Allting var perfekt.

Hon trodde i somras att det kommit in skalbaggar. Maria Jensens synskärpa var just då inte jättebra på grund av diabetes och glasögonbyte. Det var inte bananflugor hon klämde ihjäl, utan baby-kackerlackor.

Hon har nu genomlidit en andra sanering, åtskilliga besök av Tunabyggens områdesvärdar och sanerare samt träffat fyra grannar som också är drabbade. Dagligen upptäcker hon de otrevliga, fast inte farliga, rödbruna krypen.

På torsdagen bast tålamodet när hon såg att en granne flytta. Orsaken? Vattenskada och kackerlackor.

– Jag har satt upp en lapp om att alla som upptäcker kackerlackor måste ringa. När första lappen revs ner satte jag upp en ny.

– Varför sanerar inte Tunabyggen hela huset på en gång? Kackerlackorna sprider sig givetvis via ventilationstrummorna. Och jag måste bo i skiten, säger Maria Jensen som går in i julmånaden med sprutad lägenhet, kackerlack-fällor i köksskåp och -soffa samt utlagda lockpinnar.

Tunabyggens vd Jörgen Olsson hänvisar till områdeschefen Svante Ask.

– Vi har 75 pågående saneringar av kackerlackor och 62 av vägglöss i beståndet. Alla områden drabbas, nya som gamla fastigheter, men någon markant ökning ser vi inte, säger Svante Ask.

– Problemet brottas vi med varje dag. Jag har full respekt för att var och en upplever detta som väldigt besvärligt, men tyska kackerlackan är tillbaka i svenska fastigheter.

– Saneringsvätskan är aktiv i fem veckor, därefter ser man färdiga resultatet. En viktig del är att man då städar, diskar efter varje måltid samt bär ut soporna varje dag.

För ett år sedan inrättade Tunabyggen en egen saneringsgrupp som jobbar med stöd av en proffsfirma. Första december byter till yttermera visso Tunabyggen entreprenör i ohyrabekämpningen till Anticimex.

– Ohyra kan drabba vem som helst, vilken årstid som helst. Vi måste med de resvanor vi skaffat oss öka medvetenheten om att detta inte längre är något unikt i våra hem, säger Svante Ask.

– Som hyresgäst har man anmälningsplikt. Man ringer genast när man upptäcker första kackerlackan eller får utslag som man inte känner igen. Vägglusens bett brukar sitta i en rad på kroppen och lämnar små blodfläckar i sängkläderna - ring då genast.