Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julsaga på gammelgården

/
  • Tomten följde familjedaghemsbarnens ringdans på tunet, mitt på Tunabygdens gammelgård.
  • Barnen följde Betlehemsstjärnan, som bars in på tunet av Karin Vestberg.
  • Tomtemor, Anne-Mai Pers, svarade för den fina borlängetraditionen att julbada grävlingen.
  • Tomten kikar bakom en röd knut på Tunabygdens gammelgård.
  • I sagans värld är räven (Kajsa Vuori) lucian som uppmanar barnen att sjunga luciasången.

Vem badar grävlingen till jul? Jo, det gör man i julsagan som dagbarnvårdarna spelar upp för sina femåringar på gammelgården.

Annons

– Detta är sjunde året som femåringarna i Borlänge kommuns familjedaghem får uppleva denna julsaga. En tradition där vi bjuder på oss själva lite extra och spelar djuren och figurerna - givetvis även tomten - och låter barnen gå runt bland stugorna, säger Pia Bäckman.

I sagans värld är räven (Kajsa Vuori) lucian som uppmanar barnen att sjunga luciasången. Via låtsas pepparkaksbak och låtsas ljusstöpning kom barngruppen till tomtemor (Anne-Mai Pers) som julbadade (!) grävlingen. Barnen följde sedan Betlehemsstjärnan, som bars in på tunet av Karin Vestberg, till tomten (Ingela Candell) med sin låååånga önskelista. Sist ringdans kring granen och paketutdelning.

– Vi kan inte sluta med den här sagan, skriven av en dagmamma i Aspeboda, för barnen väntar så på att bli fem år och få komma hit. Synd bara att det inte är snö, som ger ännu mera julstämning, säger Pia Bäckman.

Annons