Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmys i ladan – glöggen och gröten värmer

Grötfrukost eller glöggmys i ladan – det kan vara ett sätt att flytta runt julkalaset, och inte bli sittande på samma ställe.
Två skolkamrater som blivit kollegor hjälpte Pralin med att dekorera ett fint julbord.
Keramik i grå och bruna nyanser blev utgångspunkten, och för blommor och ljus så är det överdåd som gäller.

Annons

Ida Svärdström och Lina Bifrost kommer från byar i Svärdsjö och Sundborn, norr om Falun. De träffades första gången när de hamnade i en gemensam tyskaklass i femman.

– Sedan gick vi i parallellklasser på högstadiet här i Svärdsjö, men vi umgicks inte, tills för två år sedan då vi insåg hur lika vi är, säger Lina Bifros

– Det kanske var lika bra att vi slapp mellanstadiebråken, nu hörs vi nästan varje dag och bollar med varandra. När man arbetar ensam så är det skönt att ha någon att prata med, säger Ida Svärdström.

De har mycket gemensamt. Båda har fyllt 29 år och har en bakgrund som dekoratörer. Och båda bor i hop med varsin före detta klasskamrat – Lina är gift med Per och Ida är sambo med Marcus.

För Ida Svärdström började det egna företagandet för två år sedan med en keramikkurs. Hon fick mersmak och det slutade med att hon köpte både drejskiva och ugn. Keramikverkstaden har hon i ett varmbonat uthus på gården.

– När jag går dit går sambon till garaget, det är perfekt, säger Ida som har ett år kvar på en kurs i entreprenörsskap på högskolan. Under den tid som blir över jobbar hon i verkstaden, testar och bygger upp en kollektion i stengods.

– Jag har alltid tusen idéer, ibland måste jag dämpa mig själv, men vill någonstans så tar jag mig dit, jag är nyfiken, säger Ida som fick en kick i rätt riktning när Lina satsade på blomsterbutik i Svärdsjö.

Lina Bifrost öppnade första veckan i oktober, efter att ha arbetat tio år hos andra florister, och vidareutbildat sig. Hon målar också egna kort och affischer, med blommotiv. Det är bra med flera ben att stå på. Och hon säljer Idas keramik.

De runda fina kopparna som är storsäljare fick bli utgångspunkten när de kreativa kompisarna dukar upp i ladan. Muggarna balanserar ovanpå upp och ner-vända skålar med vackra mönster.

Som rutinerade dekoratörer vet de båda företagarna att det ska vara generöst - inte två ljusstakar, utan åtta. Inte en grupp hyacinter, utan en hel drös strösslade över bordet.

– Det blir mer effektfullt om man brakar på, säger de,

– Det mesta kan man göra färdigt kvällen innan, fast ilexbären är kanske de sista man lägger dit, även om de är fina också när de skrumpnat, säger Lina

De siktade på ett lite orientaliskt stuk, med korgstolen och de stora lerkrukorna med gräs som matchar terracottanyanser, hampa och mässing.

Ett tips är att avgränsa rummet för att göra det mer ombonat, de har hängt upp granris lindat med hampa, och makramé. Och ett skynke framför bråten som nästan alltid finns i uthus – det är Linas bästa tips.