Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julmusten kan hotas av EU

Ett nytt EU-beslut kan innebära att den svenska julmusten förbjuds från i sommar – eftersom julmusten innehåller ett extrakt med malt och karamellfärg.
– Jag vet inte ens om EU känner till vår svenska julmust. Nu hoppas jag att EU är kloka nog att i så fall ge julmusten, som är en unik svensk dryck, ett undantag från förbudet, säger Cecilia Giertta.

Cecilia Giertta är vd för branschorganisationen Sveriges Bryggerier och är mycket kritisk till effekterna av det nya EU-beslutet.

– Ni kommer kanske ihåg det där med bananerna som inte fick vara för böjda och gurkorna som skulle ha en viss längd och… ja, listan på konstiga och onödiga beslut från EU kan dessvärre göras ganska lång. Till listan kan nu läggas beslutet att förbjuda karamellfärg i maltdrycker. Detta ska införas från 1 juni i sommar, och beslutet välkomnas av många som anser att det är helt rätt att karamellfärg inte ska finnas i öl, säger Cecilia Giertta.

– Men karamellfärgen kommer även fortsättningsvis få finnas i öl enligt EU:s beslut. Det är i maltdrycker den förbjuds, fortsätter Giertta, som berättar att många inom Europas bryggerinäring nu agerar för att få beslutet upphävt:

– EU-lagstiftarna känner nog inte ens till julmusten. Jag hoppas att EU ger ett undantag för julmusten för den är en unik svensk produkt och en läsk. EU borde lägga ned det här och riva upp beslutet, säger Giertta.

Träder EU:s beslut om att förbjuda svensk julmust i kraft i sommar betyder det ett allvarligt hot mot Mora Bryggeris verksamhet.

– Jag har inte hört talas om det här tidigare, säger Mora Bryggeris vd och ägare Eva Andersson.

Hon befarar att det skulle innebära en katastrof för Mora Bryggeri.

– Musten fyller en stor del av vår verksamhet. Vi håller med varan året runt med starka toppar under både julen, med julmust, och påsken, med påskmust, konstaterar Eva Andersson.

Spendrups vd Fredrik Spendrup är dock övertygad om att de nya EU-reglerna inte drabbar musten.

– Det handlar om en misstolkning. Det EU pratar om är hälsodrycker och som sådan räknas inte julmust.

Han förtydligar att must inte heller klassificeras som maltdryck och att det dessutom är tillåtet med karamellfärg i exempelvis öl.

– Det som nu är aktuellt avser helt andra produkter. Det finns inget EU-hot mot julmusten.

Fredrik Spendrup konstaterar att det som EU vill stoppa är att maltdrycker marknadsförs som hälsodrycker.

– Så det här är nog en storm i ett vattenglas, om ens det.

I sammanhanget kan det nämnas att Spendrups årligen producerar cirka 400 miljoner liter drycker, varav musten står för 12 miljoner liter.

All den svenska julmusten tillverkas, oavsett om den kommer från Mora Bryggeri eller Spendrups eller någon annat bryggeri, på ett hemligt recept från ett extrakt från familjeföretaget Roberts i Örebro.

På Roberts i Örebro berättar man att julmusten görs på ett extrakt med ett 30-tal olika ingredienser, däribland malt och karamellfärg med beteckningen E150C. På Roberts utgår de från att EU med sin lag försöker att täppa till ett skattehål där bryggerier för att få lägre pris på sin alkoholläsk tillverkar den på en maltbas som färgas med karamellfärg.