Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julklappsvalpen fick avlivas

På julafton levererades en bedårande söt liten mopsvalp till dörren.
Den var barnens julklapp, som föräldrarna köpt på Blocket.
Och lyckats pruta ner priset på från 9 000 till 6 000 kronor.

Först när affären var avslutad och leverantören färsvunnen upptäcktes att valpen inte var id-märkt trots att den var veterinärbesiktad. Familjen beställde då tid för märkning, och fick sitt livs chock.

Det svenska intyget var förfalskat, och veterinären som utfärdat det obefintlig. Då valpen kunde vara insmugglad och rabiessmittad, och var för liten att sättas i karantän, återstod bara avliva den.

Risken finns att fler valpar med förfalskade intyg sålts, och Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) går nu ut och varnar hundköpare i hela landet. Rådet därifrån är att alltid ta reda på varifrån valpen kommer och om den är frisk ─ före köpet!

- När det gäller julklappshunden hann familjen bara ha den en vecka, innan tragedin var ett faktum. Polisen och Jordbruksverket kontaktades, och verket beslutade om omedelbar avlivning, säger veterinär Louise Treiberg Berndtsson på SVA.

Den här gången hittade SVA ingen rabies vid obduktionen, men nästa gång kan smittan vara ett faktum. Just de här små nätta raserna är populära smuggelobjekt från just länder med rabies.

- Jordbruksverket utreder årligen mellan 400-500 fall med insmugglade hundar, men vi misstänker att mörkertalet är väldigt stort, fortsätter Louise Treiberg Berndtsson.

En aktuell koll på Blocket visar att 2 385 hundar och valpar är utannonserade till försäljning. Ingen vet hur många av dem som kan vara insmugglade med falska svenska besiktningsintyg.

- Det vi däremot vet är att det handlar om populära miniraser, som säljs betydligt billigare än samma sorts valpar från seriösa svenska uppfödare, säger Louise Treiberg Berndtsson.

Hon avråder helt från att ta emot valpar som levereras till dörren eller överlämnas i mökret på bensinstationer och liknande. Se i stället till att få besöka mamman och valparna hemma hos uppfödaren.

Louise Treiberg Berndtsson menar att minst lika mycket tid som köparen kanske ägnar valet av hundras borde läggas på att säkerställa att hunden är frisk och att turerna kring köpet går lagligt och säkert till.

Allt för att som köpare slippa tvingas avliva sin valp och riskera börja sprida rabies i Sverige. En sjukdom som drabbar både människor och djur, och som vi varit förskonade från i över 100 år.