Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgåvor blev vatten i Somalia

Vatten är livsnödvändigt.
Vi klarar att leva länge utan mat, men inte utan vatten.
Där Mursal Ismail växte upp finns knappt något vatten att få, förutom regnvatten under vissa perioder.
– Därför initierade jag projekt Gagaab som går ut på att borra efter grundvatten längs en 70 mil lång sträcka.

Mursal Ismail kommer själv från Gagaab i Puntland i nordöstra Somalia men bor sedan några år i Borlänge.

I samband med firandet av FN-dagen i Centrumkyrkan i Avesta i måndags, var han inbjuden av Södra Dalarnas FN-förening att berätta om det vattenprojekt han startade tillsammans med ABF för några år sedan.

– Första fasen är klar - vi har hittat ett 40-tal ställen där det med ganska stor säkerhet finns grundvatten att hämta.

– Nästa fas handlar om att hitta medel som kan finansiera borrningen. Att anlita en entreprenör blir för kostsamt. I stället hoppas vi kunna köpa en borrutrustning och borra själva.

– Det finns svenskar som kan tänka sig att kombinera borrning med att utbilda lokalbefolkningen.

Mursal berättar att de anställda och förtroendevalda på ABF i Gagnef, Leksand, Rättvik och Borlänge, där han själv arbetar, under tre år har avstått sin julgåva för att i stället låta pengarna gå till projekt Gagaab.

– Vi fick ihop 50 000 kronor och kunde bekosta arbetet med att lokalisera grundvattnet utmed en sträcka på 70 mil genom nio byar.

Detta sköttes främst av geolog Birger Fogdestam från SGU i Uppsala - Sveriges geologiska undersökning, som hittade vatten på flera olika nivåer.

– Även om det inte går att få upp vatten ur alla 40 borrhål, kommer det ändå att bli en väsentlig skillnad för befolkningen.

Puntland ligger i nordöstra Somalia vid Afrikas horn, ett relativt lugnt och fredligt område.

Klimatet är mycket torrt och tillgången på rent vatten minimal. Vattnet från de sparsamma regnen blir ofta bara ånga innan det kan tas om hand, vilket försvårar odling av mat.

Flertalet invånare i Gagaab bor i byar eller lever som nomader och livnär sig på boskapsuppfödning, främst får och getter.

– Folkmassan förflyttar sig på stäppen i jakt efter vatten. Regnvatten samlas och leds till stora bassänger i vissa byar och folk får gå 15-20 kilometer för att få lite vatten.

– Vattnet har inte sin ursprungliga färg och det är inte särskilt hälsosamt att dricka, men det är det enda som finns.

Mursal Ismail jämför utvecklingen i Puntland med det svenska samhället under 1800-talet. Där finns inga skolor och de flesta invånare är analfabeter. Där finns varken läkarvård eller friskvård heller.

– Rent vatten, sjukvård och utbildning existerar inte alls, understryker han.

– Det är därför jag har tagit initiativet till det här projektet. Jag vill göra folk uppmärksamma på under vilka förhållanden dessa människor lever.

– Får vi bara ihop tillräckligt med pengar att köpa en borrutrustning, kan vi söka utvecklingsbidrag för själva borrningen.

FN-dagen i Avesta inleddes med tal av Lena Lönnqvist och Björn Grünewald och förgylldes med sång av Lilla Kören under ledning av Fia Wiktorsson.