Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juholt: "Jag höll inte som partiledare"

Socialdemokraternas förre partiordförande, Håkan Juholt, gästade kvinnodagen i Vikmanshyttan under söndagen. Han var på gott humör.
– Det är det här som är livet. Det var det inte att vara partiordförande. Jag klarade inte av uppgiften, säger Håkan Juholt.

I fjol i Borlänge under 1 maj lovade Håkan Juholt att komma till kvinnodagen i Vikmanshyttan. Han var då nybliven partiordförande för Socialdemokraterna.

– Hit ville jag. Jag trivs i Vikmanshyttan och Dalarna. Här finns en stark s-tradition - och känner jag stöd här, säger han.

Bara för drygt ett halvår sedan var han ordförande för Sveriges största parti. Strax innan fallet i slutet av januari i fjol besökte han Folk- och Försvarskonferensen i Sälen. Ett påstående om att regeringen gjort upp med SD i försvarspolitiken blev droppen för hans fortsatta partiledarekarriär. Några dagar senare avsattes han.

– Livet nu skiljer sig totalt mot hur det var då. Pressen som partiledare var helt enorm. Jag suktade aldrig efter att bli partiledare. Det var något jag lånade ut mig till. Jag ställde upp för partiet. Allt jag sade bandades, gicks igenom och analyserades. Det är tufft när man som jag aldrig håller tal efter manus, jag talar alltid fritt ut hjärtat i minst 45 minuter när jag är ute. Det gör jag fortfarande. Ibland säger jag fel saker, men det går inte när man är partiledare. Jag höll inte som partiledare, liksom Mona Sahlin inte gjorde. Det är sanningen, säger han.

Är det något du ångrar?

– Flera saker. Jag är stolt över den politiska kursen jag pekade ut. Däremot skulle jag ha formerat mitt eget lag tidigare än vad jag gjorde. Det var också fel av mig att vara så spontan med utspel. Det var fel av mig att försöka hitta omedelbara lösningar på de problem jag såg. Jag skulle ha sagt att jag ännu inte vet hur problemen bör lösas. Jag var för ivrig. Jag vill ge lösningar. Det blev helt fel, säger han.

Vad avgjorde att du föll.

– Felsägningen i Sälen var inte anledningen. Det som avgjorde inträffade redan i oktober i fjol. Vissa VU-medlemmar, Östros och Österberg, ville inte ge mig sitt uttalade förtroende. Det var början till fallet. Media och kritiker vädrade blod och hängde på, säger han.

I sitt tal i Vikmanshyttan pläderade Juholt för ett solidariskare samhälle, ett Sverige utan nya skattesänkningar och privata vinster i sjukvård, äldreomsorg och skola. Som under partiledareperioden. Applåderna rungade från det dryga hundratalet besökare som tagit sig till bruksmuseet.

– De senaste åren har jag - som höginkomsttagare - fått skattesänkningar som motsvarar vad min mor har i årspension. Det är sjukt. Vi som har mer måste ställa upp för de som har mindre, säger han.

I dag har Håkan Juholt fått tillbaka lusten för politiken.

– Jag var knäckt när jag fick gå. Jag är inte mer än människa. Samtidigt fick jag också under våren många brev och uppmuntrande ord från folk jag känner - och träffade - under den här perioden. Det gjorde att jag fick tillbaka lusten för politiken, säger han.

Din efterträdare Stefan Löfven har tidigare sagt att han ser dig i en ny framtida roll i partiet. Har du fått några erbjudanden.

– Jag suktar inte efter några nya uppdrag. Jag är riksdagsman och är angelägen om att ge Stefan Löfven mitt fulla stöd. Jag vill vara en företrädare som ger efterträdaren stöd. Stefan Löfven har min oreserverade lojalitet. Jag är och har alltid varit en lagspelare. Om jag får ett erbjudande från honom ställer jag gärna upp. Jag har mer att ge, säger Håkan Juholt.