Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jugas Robert Persson

Jugas Robert Persson var en begåvad konstnär, bra musiker och vänlig människa. Ordet geni ligger nära. Det är en stor glädje att han korsade min väg i livet.

Vi samarbetade mellan åren 1989-2012. Vi hade bägge två växt upp i Västerdalarna. Robert förstod mina tankar och han kom att sätta färg på, och skapa teaterrum för, flera av mina manus.

Tack vare Roberts scenografi och dekormålning blev Dalaparadiset och Konstparadiset verklighet på Falu stadsteater.

Robert var en klok person. När han sa något var orden väl genomtänkta och försynta.

Roberts sinne för färgsättning är njutbart. Jag minns så glad han blev när jag letade upp honom högt uppe i bergen i norska Geilå. Där ville jag se de tak och dörrar han målat. Jag blev hänförd av Roberts konst.

För tio år sedan började Robert och jag diskutera hur min skrivarstuga skulle målas invändigt. Det blev en spännande och rolig resa. Under åren 2003-2008 målade han scener ur fyra av mina pjäser och även ur mitt liv som spelman, "uti vida världen."

Dörren som Robert tillägnade min dotter Karin är hon mycket glad över. Robert förstod mig som den komplicerade människa jag ännu är.

Tusentals turister och stor teaterpublik har njutit av Roberts konst på Dalateatern, Jämtbogården och Falu stadsteater, så även i Dala Floda och på andra orter. Du som vill se Roberts konst i mitt hem i Bjursås är välkommen att höra av dig.

En av mina bästa vänner har lämnat jorden. Jag sörjer honom så och tårar trillar här vid Medelhavet.

Jag är lessen att jag inte kan vara med på Roberts begravning och minnesstunder.

Jugas Roberts namn ska leva vidare. Roberts konst talar till människor även i framtiden. Jag hoppas kunna gå till Roberts gravsten och lägga ner en tacksamhetens blomma.

Om det finns en himmel är jag säker på att Vår Herre låter Robert måla paradiset.

Per-Ola Björklund  

En av Roberts många vänner