Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilerande gångtävling

Det är i år 50 år sedan den första Äppelbomarschen arrangerades. Sedan dess har det arrangerats nationella gångtävlingar varje år och ibland internationella. Det vill klubben i år fira med en riktig nostalgimarsch. Lördagen den 8 september går tävlingen av stapeln i och vid Gullängen i Äppelbo.

Klassindelningen den här gången följer inte Svenska Gångförbundets traditionella indelning utan arrangörerna har fått tillåtelse att ha en egen klassindelning.

De yngsta som är 10 år och yngre går 500 meter, vilket var det första lopp som avgjordes vid första Äppelbomarschen den 11 augusti 1962. Den förste segraren då var Knut Moen från hemmaklubben.

Ungdomarna i åldern 11 – 15 år kommer att tävla en kvart (15 minuter). Det var en tävlingsform som provades vid fjolårets tävling. Den som går längst på en kvart vinner, vilket de har valt att kalla Ungdomskvarten.

Övriga kommer att gå fem kilometer på den under många år så kallade stationsrundan. Start sker på Gullängen.

Det är många före detta elitgångare som anmält att de ska komma. Bland andra Stefan Johansson som tävlade för Krogsereds IK satte världsrekord på 20 000 m 1992, har anmält deltagande. Han har deltagit i OS 1988 och 1992. Flera olympiagångare är med och firar jubileet såsom Örjan Andersson. Hans Tenggren tävlade ett par säsonger för Äppelbo AIK.