Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel på norska sidan efter EU-beslut om flygplats i Sälen

Det är inte bara i Sverige som glädjen är stor efter EU-kommisionens klartecken för att det statliga investeringsstödet ska användas till att bygga ut flygplatsen i Sälen. I Trysil planerar Skistar för 160 000 fler gästnätter enligt tidningen Østlendingen.

Under måndagen blev det klart att EU-kommisionen godkänt att 250 miljoner ur det statliga investeringsstödet satsas på Sälens flygplats.

Flygplatsen planeras att öppnas 2019 och bland annat ska start- och landningsbanan förlängas till 2500 meter.

Enligt tidningen Østlendingen räknar Skistar med att 100 000 fler turister inom de fem första åren från att flygplatsen öppnar kommer kunna besöka de fyra flygplatskommunerna: Sälen och Idre samt Trysil och Engerdal på norska sidan.

SÅ KÖPER DU PLUS

Mer för dig som Pluskund:

Därför har EU-kommissionen har godkänt regeringens stöd till flygplatsen i Sälen

Naturskyddsföreningen kritiska till EU-beslutet - pengarna borde använts för miljöförbättringar

40 000 av dessa tros kunna hamna i Trysil.

– Eftersom vi räknar på mer än fyra dygn per gäst vill vi komma upp i 160 000 gästnätter i Trysil. Troligtvis blir det lite mer och vi har anledning att tro att det ger mellan 80 och 100 nya arbetstillfällen i kommunen, säger Bosse Halvardsson, destinationschef Skistar i Norge, till Østlendingen.

Även i norska Trysil är glädjen stor över beskedet om flygplatsen enligt Østlendingen.

– Detta har vi väntat på i många år. Nu är det största hindret passerat och nu kan vi på allvar börja titta framåt, säger Bosse Halvardsson till Østlendingen.