Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubel och tvivel om Torsångsskola

Torsångsbor jublar över planerna på en ny skola i bygden.
Samtidigt kan de inte låta bli att tvivla.
– Vi har ju haft så många strider med kommunen, säger Sara Olsson på Torsångs café som länge kämpat för en skola i Torsång.

Det politiska beslutet om att en skola ska byggas i Torsång togs i somras, nu börjar detaljerna ta form. Under onsdagskvällen höll representanter från kommunen ett öppet möte om planerna, det berättade vi om i går. Meningen är att skolan ska ha förskola och skolklasser för dem upp till 9 år. Skolan ska bli kommunens första under konceptet framtidens skola. Den ska också vara "en skola mitt i byn" som har öppet alla dagar i veckan och innehålla olika verksamheter. Någon gång under 2014 ska den vara klar.

Tanken är att skolan ska placeras i anknytning till Torsångs förskola vid Asplunda.

– Det har pratats om andra tomter, men den här är i nuläget mest aktuell. Kommunen äger den och vi har redan verksamhet på den, förklarar Mari Jonsson (S), ordförande i barn- och bildningsnämnden.

Föräldrar som lämnade barn på förskolan under gårdagen verkade positiva till planerna.

– Det verkar jättebra. Det blir bra bara de drar i gång någon gång så att det blir färdigt. Man har pratat om det här väldigt länge, anser Åsa Björsland som bor på Uvberget.

Även föräldern Virginia Tigerstrand ser positivt på planerna.

– Vi bor på Uvberget så för oss blir det här ett perfekt läge. Om det blir enligt planerna så blir det fantastiskt bra. Nu får vi se om de håller vad de lovar, säger hon och undrar i första hand hur skolan ska hinna bli klar på två år.

– Det låter snabbt. Detaljplanen ska vara klar i sommar och sedan är det många steg kvar innan det finns en färdig skola. Kommer man verkligen att hinna? undrar hon.

Torsångsborna har kämpat för en ny skola sedan den gamla stängdes på grund av mögelproblem 2009. I kampen har man arrangerat möten, namninsamlingar och ljuskvällar samt haft otaliga kontakter med berörda politiker.

Sara Olsson, som äger kaféet, har engagerat sig i frågan och vill tro att kampen har gett resultat. Hon är positiv till planerna, men samtidigt kan hon inte låta bli att tvivla.

– Jag är skeptisk, egentligen skulle jag inte vilja vara det, men vi har haft så många strider med kommunen. Kommer det att finnas pengar när del väl kommer till kritan? undrar Sara Olsson som inte lägger ned sitt engagemang i frågan än.

Torsångsborna har bjudits in för att delta i det fortsatta planarbetet. Där ska Sara delta.

– Jag tror inte på det förrän jag ser en spade i jorden, säger Sara Olsson.