Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalist med Borlängeanknytning bakom kontroversiella pseudonymen "Julia Caesar"

/
  • Pseudonymen

Bakom pseudonymen "Julia Caesar" döljer sig en journalist med Borlängeanknytning.
– Hennes beskrivning av Borlänge påverkar kommunens rykte negativt, säger Henrik Johansson, från "Inte rasist men...".

Annons

När Henrik Johansson, som driver sajten "Inte rasist men..." reser runt i landet för att föreläsa märker han vilken negativ syn många har på Borlänge. Enligt honom är en av orsakerna till detta saker som skrivs på nätet, bland annat av pseudonymen "Julia Caesar", som nu har visat sig vara en kvinna med Borlängeanknytning.

– Hon beskriver sin uppväxt i Borlänge som väldigt romantisk men att Borlänge nu har förvandlats till ett mångkulturellt helvete. Det är klart att det hon skriver påverkat synen på Borlänge. Jag har privilegiet att få resa runt mycket och märker vilken bild som folk i resten av landet har av Borlänge. Folk tror att det mer eller mindre råder inbördeskrig och totalt kaos i Borlänge, säger Henrik Johansson.

I sitt arbete befinner sig Henrik Johansson ofta i Borlänge.

– Jag är ju i Borlänge nästan dagligen och känner inte alls igen det hon skriver. Visst händer det negativa saker i Borlänge, det kan man inte sticka under stol med, men hennes beskrivning av Borlänge påverkar helt klart kommunens rykte negativt, säger han.

Hur stor opinionsbildare är hon?

– Hon är viktig i den kretsen som sprider en rasistisk opinionsbildning. Inte minst för att hon skriver väldigt bra. Hennes texter är väldigt välformulerade. Det hon skriver kan anses vara mer seriöst när det är så välformulerat. Men knappast om man ser på själva innehållet i hennes texter, säger Henrik Johansson.

På onsdagen publicerade Expressen ett reportage där kvinnan bakom pseudonymen "Julia Caesar" avslöjades. Enligt Expressen har kvinnan länge varit "en av hatsajternas flitigaste och mest lästa skribenter".

I ett blogginlägg beskriver hon sin uppväxt i Borlänge, "i Borlänge bodde jag de lyckligaste åren av min barndom". Hon beskriver Bullermyren på 1950-talet som ett typiskt arbetarområde och skriver att läget numera är "förtvivlat".

– När jag såg att Expressen hade publicerat hennes namn så tänkte jag att "nu brakar helvetet lös", säger Henrik Johansson.

Vad säger du om Expressens publicering?

– Jag tycker att det är bra att de skriver ut hennes namn. Och det är helt korrekt agerat av Expressen. Att söka kontakt med någon för att få den personens syn på saken är helt enligt god pressetik, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– "Julia Caesar" har lyckats att stämpla sig som en underdog, trots att hon själv är en del av makten. Hon har väldigt mycket makt eftersom hon läses av så många personer och citeras flitigt. Dessa sajter har blivit en maktfaktor och vi och media måste börja förhålla oss till dessa sajter. De påverkar medierna, vare sig vi vill det eller inte.

Har det spekulerats mycket kring vem den här pseudonymen är?

– Såklart har många spekulerat i vem hon är. Sedan har det ju gått att ringa in henne eftersom hon har gett ut så många detaljer om sig själv, bland annat att hon har varit DN-skribent och gett sken av att hon har haft mycket inflytande, säger Henrik Johansson.

Annons