Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörgen Ljung från Hjärta till Hjärta: Jag vill se ett Dalaupprop för romer i Bulgarien

– Den allra viktigaste hjälpen är att se till att barnen kommer till skolan.
Det säger Jörgen Ljung, ordförande i organisationen Hjärta till Hjärta som arbetar med bistånd i bland annat Bulgarien och Rumänien.
I dag torsdag kommer han till Leksand för att dela med sig av sin kunskap.

Det är 3 101 kilometer mellan Leksand och Bulgarien där de flesta av de EU-migranter som finns i vår närhet och som behöver vår hjälp, kommer ifrån.

Jörgen Ljung, ordförande i biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta, har själv varit på plats i Bulgarien och Rumänien många gånger och sett levnadsvillkoren för de romska familjerna.

– De har inget alternativ. Det är verkligen så. De får inga jobb och deras bostäder är som oisolerade friggebodar, berättar han.

Pengarna som samlas in i Sverige gör att familjerna kan få en dräglig vinter – men inte mycket mer.

– När vi pratar med familjerna så lyfter främst kvinnorna fram vikten av att barnen får utbildning och där kan vi och gör vi en insats, fortsätter Jörgen Ljung.

I både Rumänien och Bulgarien pågår projekt där Hjärta till Hjärta hämtar barnen på morgonen, ger dem frukost och möjlighet att duscha och få rena kläder och sedan ser till att de kommer till skolan.

De står också för lunchen och hjälper till med läxläsningen innan barnen körs hem på eftermiddagen.

– Grundskolan är åtta år och obligatorisk för alla. Det finns också vikta platser på universiteten för romer, men det är sällan någon som går där då baskunskaperna inte räcker till – därför är det så viktigt med skolan i tidig ålder.

Jörgen Ljung berättar också om planerna för att hjälpa de vuxna.

– Det gäller att skapa arbetstillfällen och vi håller nu på att utbilda 35 sömmerskor för att starta en syfabrik.

– Vi vet också att det rådet brist på bagerier i Bulgarien och det är något som vi också tittar på.

I kväll klockan 18 till 20 kommer Jörgen Ljung att prata mer om de här frågorna i S:t Persgården i Leksand.

Och hans förhoppning är att hela Dalarna ska engagera sig.

– Min önskan är att Dalarna "adopterade" fyra fattiga områden i Bulgarien och genom Hjärta till Hjärta eller någon annan organisation gör skillnad för de här människorna.

Fotnot: Jörgen Ljung kommer i morgon fredag till Avesta för att tala i Centrumgården kl 18.30.