Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen åker Vasaloppet på barmark

/
  • Jörgen Söderholm skidar på mot Mångsbodarna. Om han hinner slå den gamla tiden kan alla som är intresserade bevittna i Mora under lördagen.  Foto: Kenny Ericsson Tällberg

Annons

Skidåkaren som försökte sig på vasaloppet på barmark förra året landade på en tid på 41 timmar. Något som Jörgen och hans följe på sju personer beräknat slå med 11 timmar.

- Det blir ju världsrekordet vi slår då, säger Jörgen och skrattar.

En anledning till att han tror att tiden går att slå är det att han kommer sikta på att inte sova eller sova bara en kort stund. Med starten klockan 10 på fredagens förmiddag och en beräknad ankomst i Mora runt klockan 16.

- Till första stationen blev jag lite försenad, men det rör sig bara om en kvart, säger Jörgen, som precis avverkat 2 timmar i en backig terräng, och tillägger att det var jobbigare än han kunnat föreställa sig.

Med sig har han ett följe på sju personer som sköter vallan och förser honom med mat. Vallan som används tål upp till 30 minusgrader och är känslig mot fukt, något som ter sig lite underligt eftersom det är runt 19 plusgrader och att han ska färdas till stor del över myrmark.

- Det är egentligen bara till för att skydda skidorna från att gå sönder, när det torkat blir det som nästan som en hinna av glas som täcker skidan. I riktiga Vasaloppet får man ju bara byta en skida, säger Peter Törnqvist.

Efter första stationen Smågan väntar klassiska Mångsbodarna och om ingen dragit repet där borde Jörgen vinna spurtpriset. Om inte björnarna som siktats runt i kring vasaloppsspåret hindrar honom förstås.

- Ja det har man ju hört om, låter lite otäckt det där man kanske ska ta och sova lite ändå om det blir riktigt mörkt, säger Jörgen.

Mer läsning

Annons